Putin benåder en af de værste mordere i Rusland

09/11/2023 14:12

Emil Martesen

Nyheder
Foto: Shutterstock/Nexta
Foto: Shutterstock/Nexta
En af de værste mordere i Rusland er blevet benådet.

Mest læste i dag

I en opsigtsvækkende afsløring har Anton Heraszczenko, rådgiver for det ukrainske indenrigsministerium, offentliggjort på sociale medier, at den russiske præsident Vladimir Putin har benådet en dømt morder, Vladislav Kanius, som efterfølgende har meldt sig til at kæmpe i krigen i Ukraine.

Dette skridt er i tråd med Wagner-gruppens praksis, som er berygtet for at rekruttere indsatte til konflikten og tidligere blev ledet af Yevgeny Prigozhin.

Kremls strategi med at indsætte fanger på frontlinjerne er velovervejet, da deres potentielle død sandsynligvis vil vække mindre offentlig forargelse end tabet af regulære tropper. For de dømte tilbyder det en chance for frihed, om end en risikofyldt en af slagsen.

Kanius, der blev idømt 17 års fængsel for det grusomme mord på sin kæreste Vera Pechtelewa i januar 2020, blev fundet at have påført hende over hundrede forskellige skader.

På trods af alvoren af hans forbrydelse blev han tildelt en seks måneders militærkontrakt med de russiske styrker.

Benådningen blev bekræftet af menneskerettighedsforkæmperen Alyona Popova, som lagde et svar fra anklagemyndigheden til Pechtelewas sørgende forældre på nettet, hvori det angives, at Putins dekret blev underskrevet den 27. april 2023.

Historien tjener dog også som en advarsel om genløsningens kompleksiteter. En anden russer, der blev løsladt for at kæmpe i Ukraine, blev sendt tilbage til fængslet efter at have begået voldtægt ved sin hjemkomst.

Denne hændelse, som fandt sted i Kotovo mellem den 17.-18. oktober, understreger udfordringerne ved at reintegrere personer med voldelige fortider tilbage i samfundet.