Putin lukker for gassen til dansk virksomhed

Skrevet af Nicolai Busekist

31/05/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rusland, med præsident Vladimir Putin i front, har meddelt, at de lukker for gassen til danske Ørsted.

Dagens topnyheder

Rusland har tidligere advaret om, at de vil lukke for gassen til Danmark, hvis ikke Ørsted ville gå med til det russiske krav om at betale i russiske rubler.

Danske Ørsted har hele tiden holdt fast i, at man end ikke vil overveje at betale i russiske rubler. Derimod har man undervejs forklaret, at man vil betale i euro.

Det har nu fået konsekvenser, da det statsejede russiske selskab Gazprom har meddelt Ørsted, at de vil indstille leverancen af gas til Danmark. Der bliver lukket for gassen kl. 06.00 den 1. juni 2022.

"Gazprom Export har den 31. maj meddelt Ørsted, at selskabet indstiller leverancen af gas til Ørsted den 1. juni 2022 kl. 6. Gazprom Export lever dermed ikke op til aftalen om at levere gas til Ørsted. Gazprom Export har fastholdt kravet om, at Ørsted skal betale for gas i rubler. Det er Ørsted ikke forpligtet til under kontrakten, og vi vil fortsætte med at betale i euro," fremgår det af en pressemeddelelse fra Ørsted.

Ifølge Mads Nipper, der er administrerende direktør i Ørsted, har det danske selskab hele tiden holdt fast i, at man ikke vil betale i rubler. Derfor har de også forberedt sig på, at russerne kunne ende med at lukke for gassen.

Som følge af dette, har de også arbejdet på at sikre, at de fortsat kan levere gas til deres kunder, hvilket de forventer at kunne, lyder det.

"Vi står i Ørsted fast på vores afvisning af at betale i rubler, og vi har forberedt os, så vi forventer fortsat at kunne levere gas til vores kunder. Situationen understreger, at vi i EU skal være uafhængige af russisk gas ved at accelerere udbygningen af vedvarende energi," siger Mads Nipper.

I og med, at der ikke er en direkte gasrørledning fra Rusland til Danmark, vil det ikke være muligt for Gazprom at lukke helt for gasleverancer. Det vil sige, at der fortsat kan komme gas til Danmark.

Det får dog den konsekvens, at man nu er nødt til at købe en større andel af gassen på det europæiske gasmarked, hvilket Ørsted har en forventning om, at man vil kunne.

I pressemeddelelsen fremgår det også, at Ørsted er i dialog med de relevante myndigheder, som har overordnede overblik over hele forsyningssituationen i Danmark.