Realkreditten vil ikke reguleres mere foreløbig

Skrevet af admin

25/03/2015

Dagens topnyheder

Der er blevet langet en del ud efter realkreditinstitutternes bidragssatser, der har fået en tand ekstra for at få boligejerne til at droppe de korte fastforrentede lån og i stedet lægge om til 20- eller 30-årige lån.

Senest har erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) truet med et indgreb overfor bidragssatserne til fordel for boligejerne.

Eksempelvis er et flekslån på en million kroner steget fra 5000 til cirka 8500 kroner i årlig bidragsbetaling, mens prisen er mere end fordoblet for boligejere med afdragsfrie lån.

Kritikken af de stigende bidragssatser er blevet hørt af Realkreditforeningens formand, Carsten Nøddebo, der er administrerende direktør i Realkredit Danmark.

På Realkreditforeningens årsmøde i København siger han, at man i sektoren "selvfølgelig er opmærksomme på den debat, der løbende er om bidragssatser og de prisstigninger, som vores kunder oplever".

Carsten Nøddebo understreger, at realkredit handler om billig og stabil boligfinansiering til danskerne. Og det kan man kun få, hvis realkreditsystemet er solidt og bæredygtigt, og her spiller flere faktorer ind.

- For det første er en høj rating afgørende for de renter, som boligejerne betaler. For at bevare den høje rating kræver ratingbureauerne et ekstraordinært højt kapitalniveau og en god indtjeningsevne, siger Carsten Nøddebo ifølge Ritzau Finans.

Formanden understreger samtidig, at realkreditinstitutterne skal reducere risikoen i realkreditsystemet - blandt andet ved at nedbringe andelen af korte, variabelt forrentede lån og lån med afdragsfrihed.

Samlet påpeger Carsten Nøddebo, at to ud af tre lån i dag er realkreditlån. Det vidner om, at realkreditinstitutterne er vigtigt element i et velfungerende finansielt marked, når det drejer sig både om lån og opsparing.

Siden finanskrisen brød ud i lys lue, er der kommet mange nye finansielle regler til. Men nu er tiden inde til en pause, mener han.

- Mange af reglerne - langt de fleste - har været nødvendige opfølgninger på den finansielle krise, og dem bakker vi naturligvis op om. Men tiden er inde til at holde en pause - en reguleringspause, siger Carsten Nøddebo.

/ritzau/