Red Barnet: Flygtninge vil ikke tage frivilligt til Tyrkiet

Skrevet af admin

21/03/2016

Mest læste i dag

Grækenland får svært ved at nå at få stablet det fornødne apparat på benene, inden flygtninge og immigranter efter planen skal sendes tilbage til Tyrkiet 4. april.

Det vurderer Claus Gjørret, der er logistisk ansvarlig for Red Barnets operationer på Balkan og i Grækenland.

- Jeg tvivler på det. Efter hvad vi kan se, er de ikke klar til at kunne foretage den individuelle vurdering af hver enkelt flygtnings sag. Det er et kæmpestort apparat, som skal på plads, for at de kan klare den opgave, siger Gjørret, som befinder sig i Athen.

Aftalen mellem EU og Tyrkiet blev indgået på et topmøde fredag. Alle flygtninge og migranter, der fra og med søndag ankommer til Grækenland, vil blive sendt tilbage til Tyrkiet.

For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage, skal EU tage imod en syrisk flygtning, der i dag bor i flygtningelejr i Tyrkiet. Det skal ødelægge menneskesmuglernes forretning og sætte en stopper for den farlige flugt over havet.

Det understreges i aftalen, at der ikke bliver tale om massetilbagesendelser, men at Grækenland tværtimod skal sørge for individuel bedømmelse af hver enkelt sag og ankemulighed.

Det ventes at lægge beslag på mange sagsbehandlere og måske dommere. Claus Gjørret fortæller, at aftalen har skabt frustration i de græske flygtningelejre.

- Deres mål er ikke Tyrkiet, det er Europa. De har familie, venner og bekendte i Tyskland eller andre EU-lande, som de vil familiesammenføres med, siger han.

Han tvivler på, at de frivilligt vil finde sig i at blive sendt tilbage til Tyrkiet.

- De har solgt alt, hvad de ejer. Når de først er kommet så langt, tvivler jeg meget på, at de vil se fornuften i at skulle rejse tilbage til Tyrkiet. Der vil uden tvivl være mange, som nægter at tage tilbage. Spørgsmålet er, hvad myndighederne så vil stille op, siger han.

/ritzau/