Red Barnet i ebola-status: Epidemier truer mange lande

Skrevet af admin

03/03/2015

Mest læste i dag

Det er afgørende at styrke fattige landes sundhedssystemer, hvis verden fremover skal forsøge at undgå nye ebolaudbrud eller andre, livsfarlige epidemier.

Det fastslår Red Barnet i en ny rapport, "A Wake Up Call: Erfaringer fra ebolaudbruddet til verdenssamfundet", der ranglister verdens fattigste landes sundhedssystemer.

Den udkommer samme dag, som 600 toppolitikere og forskere, deriblandt udviklingsminister Mogens Jensen (S), mødes til en stor ebolakonference i Bruxelles.

Rapporten viser, at 28 lande har et sundhedssystem, der er svagere end for eksempel det i Liberia - et af de tre lande, som er blevet hårdest ramt af ebolaudbruddet i Vestafrika, som indtil nu har kostet mere end 9000 liv.

Ifølge Red Barnets vicegeneralsekretær, Jonas Keiding Lindholm, slår rapporten for alvor fast, hvor vigtigt det er at styrke sundhedssystemerne i verdens fattigste lande.

- Et ordentligt sundhedssystem kunne have bremset epidemien i Vestafrika og derved reddet tusindvis af børns liv.

- Hvis vi ikke vil risikere flere voldsomme udbrud, bliver vi nødt til at hjælpe med at styrke andre landes sundhedssystemer, så simpelt er det, siger han i en pressemeddelelse.

I rapporten peger Red Barnet på, at der ved ebolaudbruddet i det vestlige Afrika ikke fandtes et beredskab, der gjorde, at sygdommen kunne opdages og bekæmpes tidligere.

Men det, der helt grundlæggende var skyld i, at ebolaudbruddet kom ud af kontrol, var de utilstrækkelige sundhedssystemer i de tre lande, der blev hårdest ramt.

I 2012 brugte Liberias regering 20 dollar pr. person på sundhed om året, mens Sierra Leone brugte 16 dollar og Guinea ni dollar, som skal dække et minimum af sundhedsydelser.

Til sammenligning bruger Norge årligt 7704 dollar på sundhed for hver af sine borgere.

I Liberia har man en læge per 100.000 indbyggere, mens der i Danmark er en læge til hver 286 indbyggere, fremgår det af rapporten.

Ifølge rapporten har ebola-indsatsen i det vestlige Afrika hidtil kostet 4,3 milliarder dollar.

Havde man i stedet styrket landenes sundhedssystemer inden udbruddet, havde det kun kostet 1,6 milliarder dollar.

- Ebola-udbruddet var et wake-up call. Nu mangler vi, at resten af verdenen får øjnene op for de skandaløst dårlige sundhedssystemer, der skyldes ulighed og fattigdom, siger Jonas Keiding Lindholm.

/ritzau/