Regeringen foreslår markante ændringer for kong Frederik og dronning Mary

Skrevet af Emil Martesen

08/03/2024
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Regeringen foreslår en række markante ændringer for kong Frederik og dronning Mary.

Dagens topnyheder

Et nyt tiltag fra den danske regering, der sandsynligvis vil vække debat blandt både politikere og det brede publikum, har foreslået, at kong Frederik og dronning Mary fremover skal fritages for at betale bo- og arveafgift.

Forslaget, som er et led i at bevare Kongehusets og Danmarks kulturarv for eftertiden, kunne potentielt spare det royale par for millioner af kroner, specielt når det kommer til overdragelse af værdifulde ejendomme og køretøjer.

Regeringens forslag kommer på et tidspunkt, hvor arveafgiften for almindelige borgere fortsat er et varmt emne, og det lægger op til, at overdragelser fra regenten til efterkommere - i dette tilfælde, de som tronen går videre til efter tronfølgeloven - skal kunne ske afgiftsfrit.

Det indebærer ikke kun de bygninger og køretøjer, som anses som essentielle for at kunne varetage rollen som regent og kongepar, men også elementer afgørende for videreførelsen af kongehuset som institution og den fælles kulturarv.

Det oplyser Skatteministeriet til Ekstra Bladet.

Skatteministeriet pointerer, at mange af de aktiver, som forslaget omfatter, allerede er statsejede, og at de nye regler vil sikre, at disse aktiver fortsat kan bevares inden for kongehusets rammer gennem generationer.

Men det er ikke kun de statsejede aktiver, der er omfattet; også private ejendomme som Marselisborg Slot og Château de Cayx, som teknisk set tilhører den siddende regent, vil falde ind under denne nye ordning.

Interessant nok rejser forslaget spørgsmål omkring ejerskab og overdragelse inden for kongehuset. I dagens Danmark er de royale underlagt de samme regler som alle andre borgere, når det kommer til betaling af arve- og gaveafgift samt ejendomsskatter. Regeringens tiltag markerer derfor en potentiel ændring i, hvordan disse traditioner og værdier håndteres, med det formål at sikre kongehusets og kulturarvens fortsatte eksistens.