Rød alarm: Pas på solen i de næste dage

Skrevet af admin

02/07/2015

Mest læste i dag

Her en advarsel til badegæster, de over 100.000 mennesker på Roskilde Festival og alle andre: De kommende dage er risikoen for at blive solskoldet ekstremt høj.

Det skyldes, at solens skadelige ultraviolette stråling er omtrent så stærk, som den overhovedet kan blive på vore breddegrader.

Hvis man i forvejen har bleg hud efter den sløje forsommer, er faren for at blive solskoldet overhængende. Og skoldning øger risikoen for at få hudkræft, siger projektchef Peter Dalum fra Kræftens Bekæmpelse.

- Jo flere gange, man bliver skoldet, og jo værre det er, des større er risikoen for at få hudkræft. Det betyder ikke, at man får hudkræft ved at blive solskoldet, men det betyder, at risikoen stiger for hver gang, siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Torsdag lander UV-indekset ifølge DMI på 6,4 over hele Danmark, hvilket er i den absolut kritiske ende mellem "høj" og "meget høj".

Indekset angiver intensiteten af den hudskadelige stråling. I middagssolen kan det ved Ækvator nå op på cirka 15, og i Danmark højst cirka 7 i sommermånederne, oplyser DMI. Derfor bør man højst være en halv time i solen midt på dagen.

På dmi.dk kan man finde sin hudtype og de forholdsregler, man bør tage, hvis man hører til de særligt udsatte.

Undersøgelser viser, at en gennemsnitsdansker har hudtype 2. Det betyder, at man bliver solskoldet efter cirka tre kvarter i middagssolen med UV-indeks 6.

Men hvis man også tager sol før klokken 12 eller efter klokken 15, kan man ikke engang tåle de tre kvarter i middagssolen, fordi "taxameteret" også tikker før og efter middag, om end lidt langsommere, end når solen står højest.

/ritzau/