Rød svensk sejrherre kan ende med at føre blå politik

Skrevet af admin

15/09/2014

Dagens topnyheder

Det bliver yderst vanskeligt for Sveriges kommende statsminister, Stefan Löfven fra Socialdemokraterna, at danne en slagkraftig regering, selv om valget søndag endte med sejr til den rødgrønne blok i Riksdagen.

Det siger Lars Hovbakke Sørensen, lektor på Københavns Universitet.

- Det kan blive meget vanskeligt, fordi han ikke rigtig har flertal sammen med nogle partier, der minder om hinanden. Han vil allerhelst bare lave en regeringen sammen med Miljöpartiet, men en så smal regering har de borgerlige truet med at stemme ned, siger han til Ritzau.

Dermed bliver det mest sandsynlige, at Stefan Löfven vil forsøge at få et borgerligt parti med ind i regeringen.

- Hvis det lykkes, vil han få en rød regering, der er nødt til at føre en relativ blå politik, nøjagtig som vi har set i Danmark. Det kan gøre ham upopulær i de socialdemokratiske rækker, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Oven i den i forvejen vanskelige situation kommer, at fagforeningsmanden Stefan Löfven ikke har ret stor politisk erfaring.

Uanset hvilke partier, der ender i regering, kommer de ikke til at tage hensyn til de 12,9 procent af svenskerne, der stemte på det indvandrerkritiske parti, Sverigedemokraterna. Ingen af Riksdagens andre partier vil nemlig kendes ved partiet.

- Der var lidt en chokstemning blandt de gamle etablerede partier i Sverige i går (søndag, red.). Det minder meget om Jordskredsvalget i 1973 i Danmark, hvor et relativt nyt parti (Fremskridtspartiet, red.), som de andre partier ikke vil have noget med at gøre, pludselig bliver mere end fordoblet på én gang.

Fremskridtspartiet var forløber for Dansk Folkeparti, der efter en årrække som det dårlige selskab i dansk politik, har fået enorm indflydelse og opbakning, og den vej kan det også gå i Sverige, spår Lars Hovbakke Sørensen.

- Der vil gå noget tid, før de vil komme ind i varmen og de andre partier vil begynde at omfavne dem. Jeg tror ikke, at det vil ske i denne her valgperiode, men måske om fire år, når de formentlig går yderligere frem.

- Vi har set over hele Europa, at det sagtens kan få den modsatte effekt, når de etablerede partier tager afstand fra et parti. Det er helt klart en mulighed, at det her yderligere vil styrke dem, siger han til Ritzau.

/ritzau/