Af redaktionen, udeoghjemme.dk, redigeret af Mette Skøtt /NewsDesk, Aller Media
En hel del kvinder lider som voksne af hudsygdommen rosacea, som ødeægger huden og gør den rød og bumset at se på – dog varierer styrken og symptomerne fra kvinde til kvinde. Men irriterende er det og meget lidt er der at gøre ved den, da den ikke kan kurreres.
Rosacea er beslægtet med akne og vil typisk give rødme, karsprængninger og små røde bumser i ansigtet. Den rammer gerne kvinder over 30 år og kræver ofte behandling
Pas på dig selv og undgå luftforurening, råder læge Jerk W. Langer til på udeoghjemme.dk
Lægerne Anna-Marie og Henrik Münster, der er faste på Ude og Hjemme, beskriver sygdommen således:
-Det første symptom er rødmen, der i starten kommer i anfald. Senere kan rødmen bliver permanent, og der kan komme blodsprængninger, røde knopper og små bumser. I svære tilfældekan talgkirtler på næsen vokse, så næsen svulmer op. Disse kan dog let skrælles af.
Har du skæl? Få Dennis Knudsens råd til at komme af med det på udeoghjemme.dk
Der findes let behandling
Er du en af de uheldige, der har rosacea, så kan du hos lægen eller hudlægen få forskellige bakteriedræbende cremer til at mindske synligheden af det. Og du bør altid søge læge, hvis du har mistanke om, at du har rosacea, også selvom det ikke kan fjernes, for det kan mildnes. Cremer med zink eller binyrebarkhormon kan også hjælpe. Det vigtigste er, at du ikke bruger fed creme, forklarer lægerne Anna-Marie og Henrik Münster:
-Man må endelig ikke brug fed creme. Sol, kulde og varme – og især skift mellem kulde og varme kan forværre symptomerne. Det gælder også fed og røget mad samt stærke krydderier, chokolade og alkohol.
Selvom rosacea er en irriterende hudsygdom, så er den ikke farlig, og den kan ikke kurreres. Men lægerne forklarer, at der heldigvis hele tiden udvikles nye midler, der måske kan lindre genen:
-Det er jo en gammel, kendt sygdom. Og trods alt er det en godartet lidelse, der mest giver kosmetiske gener. Der er dog ingen tvivl om, at medicinalfabrikkerne konstant søger at udvikle nye og bedre lægemidler.