Rumfartøj slår vild rekord

Foto: Shutterstock

NASA's Orion-raket har slået en vild rekord, oplyser NASA selv.

Det er 50 år siden, at der sidst har været et menneske på Månen. Det er selvsagt mange år, hvorfor NASA igen har et mål om at lave månelandinger med mennesker ombord.

Vejen mod det mål kommer hele tiden nærmere, og det er heller ikke lang tid siden at NASA udtalte, at man i 2030 regner med at have mennesker boende på Månen.

Læs også

Givskud Zoo med trist meddelelse

Vejen mod målet har allerede nu slået en rekord, for rumfartøjet Orion har denne weekend sat en rekord som det fartøj beregnet til mennesker, der har rejst længst væk fra Jorden. Det oplyser NASA ifølge TV 2.

- Houston, vi har en ny rekord, skriver NASA.

Den hidtidige rekord blev ifølge nyhedsbureauet dpa sat for over 50 år siden af Apollo 13-missionen. Den nåede 248655 mil væk fra Jorden - svarende til cirka 400.171 kilometer.

Den nye rekord slår dog den tidligere markant. Kort efter midnat natten til lørdag er fartøjets officielle Twitter-profil kommet med følgende opdatering:

- Missionstid: Ti dage, 16 timer, 27 minutter. Orion befinder sig 254.456 mil fra Jorden (409.508 kilometer) og cruiser afsted med en hastighed på 1972 mil i timen (3174 kilometer i timen).

Det har altså blot taget halvanden uge at komme i kredsløb omkring Månen. Ingen astronauter er som sagt med ombord, men med missionen bliver første skridt taget på vej mod NASA's mål om at sende mennesker til Månen inden for nogle år.

Orion-fartøjet forventes at vende tilbage til Jorden 11. december. Til den tid vil fartøjet have fløjet to millioner kilometer. Tidligst i 2025 vil man forsøge at lande med mennesker på Månen igen.

Rumprogrammet kaldes for Artemis, og er altså efterfølgeren til de Apollo-missioner, som fik mennesket til Månen i første omgang.

I græsk mytologi er Artemis månegudinden og Apollos tvillingesøster.

Læs også

Tesla tilbagekalder 80.000 biler

 

 

Dagens Gossip