Rusland knækker koden i Snowdens hemmelige dokumenter

Storbritannien føler sig nødsaget til at trække nogle af sine spioner hjem, efter at Rusland og Kina har fået adgang til de tophemmelige dokumenter, som den amerikanske efterretningsmedarbejder Edward Snowden har tilegnet sig, skriver britiske medier.

BBC og Sunday Times citerer højtstående regeringsembedsmænd og efterretningsfolk for, at agenterne var blevet trukket hjem. Skridtet er taget, efter at Rusland har været i stand til at afkode mere end en million filer.

- Det er et faktum, at russerne og kineserne har oplysningerne. Det betyder, at det har været nødvendigt at flytte agenter, og at viden om, hvordan vi arbejder, har bremset os i at indhente vigtig information, siger en britisk regeringskilde ifølge avisen.

Premierministerens kontor siger søndag til AFP, at det ikke ønsker at kommentere efterretningsspørgsmål, mens det britiske udenrigsministerium siger, at det hverken kan bekræfte eller afkræfte disse oplysninger.

Samtidig oplyser BBC på sin hjemmeside, at en regeringskilde siger, at de to lande har oplysninger, som har medført, at efterretningsagenter er blevet flyttet, men oplyser også, at der ikke er beviser for, at nogen spioner er blevet skadet.

Snowden flygtede til Rusland efter at have lækket dokumenter til pressen i 2013 for at udstille omfanget af USA's online overvågningsprogrammer og for at beskytte privatlivets fred og andre grundlæggende borgerrettigheder.

Sunday Times skriver, at en anden regeringskilde har hævdet, at Kina også har skaffet sig adgang til dokumenterne, som afslører amerikanske og britiske efterretningsmetoder, hvilket igen har ført til frygt for afsløring af deres spioner.

Snowden arbejdede som kontraktarbejder fra CIA og sikkerhedsagenturet NSA, hvilket gjorde ham i stand til at downloade 1,7 millioner hemmelige dokumenter, som viser, hvordan hundredmillioner mennesker har været overvåget af myndighederne.

Han har tidligere hævdet, at ingen ville være i stand til at knække koderne, men det viser sig ikke at holde stik.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip