Rusland modsætter sig nye love om selvstyre i Østukraine

Skrevet af admin

18/03/2015

Dagens topnyheder

De to love, som parlamentet i Kijev har godkendt, om større autonomi for de oprørerkontrollerede områder i det østlige Ukraine, er set med russiske øjne i strid med Minsk-aftalen og krænker den skrøbelige fredsaftale.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at det ukrainske parlaments vedtagelse af lovene er en essentiel omskrivning af aftalen, eller skåret ud i pap en grov overtrædelse af dem, selv om Kijev holder på, at de er i overensstemmelse med aftalen fra februar.

Lavrov protesterer mod Kijevs krav om, at før der kan blive tale om selvstændighed, så skal separatisterne holde lokalvalg i overensstemmelse med ukrainsk lovgivning og overvåget af internationale observatører.

Lavrov siger, at det gør befrielsen af de områder, som, de siger, er besat, til en forudsætning for loven.

- Kijev forsøger at erstatte stort set alle folkevalgte med andre, siger den russiske udenrigsminister med henvisning til de selvudråbte ledere i de områder, der kontrolleres af oprørerne.

- Først når disse områder ledes af personer, som passer styret i Kijev, vil loven træde i kraft, siger Lavrov.

Ukraines parlament, Verkhovna Rada, vedtog tirsdag to love, der sikrer større autonomi til de områder, der kontrolleres af prorussiske oprørere på trods af hård kritik fra separatister og nationalister i Kijev.

Vedtagelsen af lovgivningen var et centralt element i den fredsaftale, der blev indgået i sidste måned mellem det ukrainske styre og separatisterne i den østlige del af landet.

Det skete efter maratonforhandlinger med deltagelse af lederne fra Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

Lovene bygger på et første lovforslag fra september, da der blev givet særstatus til dele af områderne Lugansk og Donetsk.

Områderne vil opnå en slags selvstyre, heriblandt udvidet status til det russiske sprog, som det fremgår af tirsdagens lovtekst. Heraf fremgår også betingelserne for, at ændringerne kan træde i kraft.

Striden, som er det sidste skridt i den møjsommeligt forhandlede aftale, truer med at afspore fredsplanen, netop som der er en pause i de 11 måneders blodsudgydelser, der har kostet flere end 6000 menneskeliv i det østlige Ukraine.

/ritzau/Reuters