Rusland truer to nordiske lande

Skrevet af Nicolai Busekist

14/04/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rusland har ikke blot blikket rettet mod Ukraine. Nu fremsætter landet også trusler med to nordiske lande.

Dagens topnyheder

Rusland har ikke planer om blot at se til, hvis Finland og Sverige beslutter sig for at blive medlemmer af forsvarsalliancen Nato. Derimod vil landet føle sig nødsaget til at styrke sine grænser.

Sådan lyder det fra Dmitrij Medvedev, der er tidligere præsident og premierminister i Rusland. I dag er han næstformand i det russiske sikkerhedsråd.

Han påpeger, at hvis Sverige og Finland gør alvor af sine overvejelser om at slutte sig til Nato, vil forsvarsalliancens landegrænse med Rusland bliver mere end fordoblet.

Som et resultat af dette, vil Rusland føle sig tvunget til at styrke grænserne.

"Hvis Sverige og Finland tilslutter sig Nato, så vil alliancens landegrænse med Rusland blive mere end fordoblet. Derfor vil det naturligvis blive nødvendigt at styrke grænserne," siger han ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Derudover udsendte han også en alvorlig advarsel om, at Rusland vil overveje en potentiel atomoprustning i det baltiske område. Her ligger den russiske by Kaliningrad nemlig omgivet af Litauen og Polen.

"Der kan ikke længere være tale om en atomfri status i Baltikum - balancen må genoprettes. Indtil i dag har Rusland ikke indført den slags tiltag, og vi havde heller ikke tænkt os at gøre det," siger han ifølge Reuters.

Derudover udtaler han også, at både Finland og Sverige vil blive betragtet som værende to nye modstandere for Rusland, såfremt de beslutter sig for at blive medlemmer af Nato.

Medvedev siger også, at de kan føle sig tvunget til både en atomoprustning, men også at styrke sine grænser ved Finland og Sverige. Han påpeger dog, at det er omstændighederne, der gør, at de vil føle sig tvunget til det.

Generelt spiller Nato en stor rolle i konflikten mellem Rusland og Ukraine og Vesten. Rusland stiller nemlig krav om, at Nato vil garantere, at Ukraine aldrig kan blive en del af alliancen, hvilket hidtil er blevet afvist.