Så mange husstande mister muligheden for at få fjernvarme.
Lige nu læser andre
Gasflammerne brænder videre i titusindvis af danske hjem, mens visionerne om en grøn omstilling møder modvind.
En ny opgørelse fra Dansk Fjernvarme viser, at hele 41.000 husstande må vinke farvel til fjernvarmeplaner, som nu er lagt i graven.
Det DR
Det svarer til omkring en femtedel af de oprindelige projektforslag fra 2021 og frem, der skulle bane vejen for at skifte fra gas til mere klimavenlig opvarmning.
Læs også
Udviklingen vækker bekymring hos eksperter og aktører i sektoren. Flere projekter er blevet skrinlagt, fordi for få borgere har takket ja til tilbuddene.
I Dragør valgte man at droppe planerne i hele kommunen. Her løb økonomien ganske enkelt af sporet, da tilmeldingen blev for lav, og en ny beregning viste, at færre brugere ville betyde markant højere priser.
Borgmester Kenneth Gøtterup understreger, at det efterlader borgerne i en vanskelig position, når gassen en dag skal udfases, og hver enkelt husstand står med ansvaret for at finde en ny løsning.
Befolkning lever i frygt
I befolkningen breder usikkerheden sig også. Rikke Jacoby Lykkegaard fra Dragør husker tydeligt, da familiens gasregning på få måneder steg seksdoblet.
I dag lever familien med en konstant frygt for nye prisstød og uvished om fremtiden. “Den der konstante usikkerhed er jo ikke særlig behagelig at leve med,” siger hun.
Brancheorganisationen Dansk Fjernvarme peger på flere årsager til tilbageslaget.
De faldende gaspriser og manglende politisk retning spiller ifølge afdelingschef Nicolai Kipp en væsentlig rolle.
“Den er helt sikkert et udfald af, at man ser nogle skiftende vinde og en zigzagkurs fra regeringen på det her område,” siger han.
Mens klimaministeren fremhæver, at næsten 90.000 husstande har konverteret væk fra gas siden 2022, advarer eksperter om, at tempoet er for lavt.
Ifølge professor Birgitte Bak-Jensen er situationen en hæmsko for hele landets grønne varmeomstilling.