Sådan spiser du dig fri for allergi

Hvis du er en af de utallige danskere, der lider af pollen-allergi i foråret og over sommeren, er der nu gode råd at hente gennem kosten. Med disse særlige kostråd kan du nemlig holde allergien for døren. Det fortæller kostvejleder og allergibehandler ved Klinik Foreverfit, Lone Vølund, til Dagens.dk.

- Svampen "Candida Albicans” kan være medvirkende til, at dine slimhinder bliver mere sårbare og at man derfor kan reagere voldsommere på en allergi, siger Lone Vølund til Dagens.dk.

Candida Albicans (den hvide gærsvamp) lever som en harmløs parasit, primært i vores tarmsystem, men også på slimhinderne i mundhulen, i luftvejene, i skeden og på huden. Hvis mikrofloraen kommer ud af balance, kan svampen udvikle sig fra at være en primitiv gærcelle til en skimmelsvamplignende organisme, der kan danne lange gevækster, som kan perforere slimhinderne og i værste fald gå i blodet og brede sig til andre organer og systemer.

Læs også: Sådan undgår du at blive syg denne vinter

- For at styrke dine slimhinder i forhold til allergien, kan du derfor kigge på kosten, fordi der er ting, der er bedre at spise end andre. Faktisk er der mange fødevarer, som kan forværre dine allergisymptomer, hvis du indtager dem, forklarer Lone Vølund til Dagens.dk.

Hun tilføjer, at hvis man ønsker at spise sig fri for allergi, er det nu, man skal sætte ind. Jo tidligere man begynder at ændre sin kost, jo større effekt giver det til foråret og sommeren. Den rette kost kan nemlig kvæle Candida Albicans.

- Det gælder om at gå tilbage til basis. Vi behøver ikke at gå helt tilbage til stenalderkosten, men tæt på. Mange allergier er først opstået i nyere tid. For bare 50 år siden var der ikke ret mange tilfælde af allergi, så man kan jo tænke, at det kan have noget med den moderne levevis at gøre. Derfor skal vi have fat i den hjemmelavede mad, hvor vi selv ved, hvad der er puttet i, og så skal vi holde os fra forarbejdede fødevarer, light-produkter og fastfood, siger Lone Vølund.

Efter mange års erfaring som kostvejleder og allergibehandler har hun lavet en liste over de mest basale fødevarer, man skal undgå - og en liste over fødevarer, som omvendt er med til at få bugt med Candida Albicans og dermed holde allergien for døren til foråret. Udover fødevarerne i listen er det altid vigtigt at  drikke 2-3 liter vand i løbet af en dag.

Læs også: 8 geniale ting, du kan bruge æblecidereddike til

Svampen svækkes, når næringen tages fra den, så hvis du undgår følgende fødevarer, vil svampen "sulte ihjel”:

- Sukker, honning, hvedemel, kager, slik m.m.
- Svampe (champignon, skimmelost, gærprodukter m.m.).
- Gærdrikke som øl og vin.
- Eddike, ketchup, marinader og dressinger.
- Tørret frugt, umoden frugt.
- Sort te, kaffe, chokolade, tobak.
- Alkohol
- Sodavand
- Svine- og oksekød.
- Hold igen med visse mælkeprodukter (mælk, ost og fløde). Mælk kan erstattes m. ris-, havre- el. soyadrik.
- Margarineprodukter, da det er blandingsprodukter, og de dårlige olier, som indeholder meget omega 6.
- Undgå frugt, som man normalt producerer alkohol af, eksempelvis vindruer og pærer.

Spis til gengæld gerne disse fødevarer:

- 2-3 spsk. koldpresset jomfru olivenolie eller hørfrøolie pr. dag.
- Drik rigeligt med vand, og gerne urtete og grøn te.
- Groft brød baseret på f.eks. surdej og speltmel i stedet for gær og hvedemel.
- Rodfrugter (Kartofler, gulerødder, selleri, rødbede m.m.).
- Grøntsager (broccoli, grønkål, spinat, porrer, løg, m.m.) og gerne avokado og urter.
- Friskplukket fuldmoden frugt, dansk eller økologisk (uden overfladebehandling)(højst én om dagen). Men du må gerne spise flere af disse om dagen: danske eller økologiske bær, såsom blåbær, jordbær, ribs, hindbær, brombær m.m.
- Banan
- Ærter og bønner, og især gerne soyabønner.
- Korn og gryn f.eks. til grød, brune ris, hirse, quinoa, m.m.
- Nødder og kerner.
- Fjerkræ og fisk, vildt og lam.
- Spis gerne Acido, A-38 og Cultura (altsammen naturel, for at få de gode/gavnlige mælkesyrebakterier)
- Spis økologisk smør

Læs også: "Det er sgu ikke en menneskeret at komme på toilettet"

- Desuden kan man tænke i mad, der danner slim og kost der forhindrer slimdannelse. Her er mælkeprodukter, såsom mælk og ost, kaffe, alkohol, tobak og sukkerprodukter storslemme. Modsat er hvidløg, chili, citrusfrugter, mynte og peberfrugter til gengæld ting, der virker slimløsende, lyder det fra Lone Vølund.

Hun lover ikke at man kan fjerne sin allergi fuldstændigt, men man kan komme rigtig langt ved at følge ovenstående kostråd.

- Hvis man er meget stringent med at følge denne kost, kan de fleste slippe af med mange af symptomerne, eller dem alle, i løbet af et halvt års tid. Nogen vil have brug for længere tid afhængig af, hvor "hård" man tidligere har været ved sin krop, siger Lone Vølund. 

Læs også: Skal dit skærebræt være plastik eller træ? Se her hvad der er mest hygiejnisk

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip