Skat får tophemmelig læk fra skattely-land

Skrevet af admin

20/03/2015

Mest læste i dag

De danske skattemyndigheder har fået fingre i en tophemmelig læk af bankinformationer fra et unavngivet skattely. Det skriver Finans.

Ifølge et svar til Folketingets skatteudvalg har Skat fået adgang til lækken for ganske nylig fra et andet lands skattemyndigheder, der har betinget sig fuldstændig anonymitet.

Professor i skatteret ved Aarhus Universitet Jan Pedersen fastslår over for Finans, at det faktum, at Danmark har fået materialet, nødvendigvis betyder, at danske skatteborgere og virksomheder indgår.

Det er kun sket to gange tidligere, at Danmark har fået adgang til lækkede bankoplysninger fra skattely.

Det skete første gang, efter at en international skatteskandale rullede i 2008. En tidligere medarbejder i LGT Bank i Liechtenstein, Heinrich Kieber, havde solgt stjålne oplysninger om 1400 familiefonde i LGT til den tyske efterretningstjeneste for et større millionbeløb og en ny identitet.

Senere kom lækagen fra storbanken HSBC, som flere lande brugte til at skaffe ekstra skatteindtægter for adskillige milliarder kroner. Den har Danmark dog først for nylig fået adgang til på grund af en brøler fra Skat.

Banklæk har tidligere vist sig særdeles effektive i skattemyndigheders jagt på hemmelige formuer, når velhavere havde gemt pengene af vejen i tillid til bankhemmelighed og minimal skat.

Jan Pedersen kalder den nye sag interessant, men han opfordrer også til at slå koldt vand i blodet, indtil der kommer flere informationer om, hvad materialet rent faktisk indeholder.

Han vurderer, at der også i dette tilfælde er tale om stjålet materiale, som en person har solgt til det land, som nu har delt det med Danmark.

- Det er forklaringen på, at det skal være så hemmeligt, siger han til Finans.

Hverken Skat eller skatteminister Benny Engelbrecht (S) vil kommentere sagen, men sidstnævnte siger generelt:

- Der er ingen tvivl om, at vi i de kommende år vil få langt flere informationer automatisk på grund af nye aftaler om informationsudveksling. Der bliver rigeligt at arbejde med.

/ritzau/