Skattelettelser møder hård modstand: “Ingen grund til at gå længere ud af den sti”

Nicolai Haugsted

3 uger siden

|

25/05/2024
Nyheder
Foto: Emil Agerskov/Ritzau Scanpix
Foto: Emil Agerskov/Ritzau Scanpix
Stod det til forbundsformanden, skal skatten ikke sænkes.

Dagens topnyheder

Finansministeriet har netop opjusteret det finanspolitiske råderum med 11,25 mia. kr. Det ligger på linje med 3F’s egen vurdering, og det kommer oven i de 20 mia. kr., råderummet blev opjusteret med sidste år efter udgivelsen af SVM’s regeringsgrundlag. Det opjusterede råderum skal bruges på velfærd, en udvidelse af Arne-pensionen og investeringer i fremtiden.

Det mener 3F’s forbundsformand Henning Overgaard, der udtaler sig i en pressemeddelelse.

- Det er først og fremmest fantastisk positivt, at det går så godt med dansk økonomi. Grundformen på vores arbejdsmarked har endnu en gang vist sig markant bedre end ventet. Det giver flere penge i statskassen og endnu bedre mulighed for at foretage de nødvendige investeringer i fremtidens Danmark, siger 3F’s forbundsformand Henning Overgaard i en kommentar til det opjusterede råderum.

- Den offentlige velfærd har de sidste 10 år haft en lavere vækst end det befolkningsudviklingen trækker. Det er derfor tid til at investere i den offentlige velfærd. Den skal ikke alene følge med, når der kommer mange flere ældre, standarderne skal løftes så de følger med tiden. Velfærden skal simpelthen forbedres, ikke kun fastholdes, siger Henning Overgaard.

- Så skal vi have forbedret mulighederne for tidlig pension. Når pensionsalderen stiger, skal adgangen til tidlig pension også stige. Det er kun rimeligt og retfærdigt, at folk, der har slidt og slæbt i mere end 40 år på arbejdsmarkedet, får en mulighed for at trække sig tidligere tilbage, mens de stadig har kræfter til at lege med deres børnebørn, siger Henning Overgaard.

- Endelig skal vi prioritere den grønne omstilling højt, og vi skal investere markant mere i erhvervsuddannelserne og efteruddannelse af de mange tusinde danskere, der i dag har forældede kompetencer. Og så er det fornuftigt at gemme nogle af pengene. Opgørelsen af råderummet er selvfølgelig forbundet med usikkerhed, og skal forsvarsudgifterne øges endnu mere, er det godt at have noget liggende på kistebunden, siger Henning Overgaard.

3F’s forbundsformand kan ikke se nogen idé i at bruge pengene på nye skattelettelser.

- Indkomstskatterne er lettet med langt over 60 mia. kr. de seneste 20-25 år. Og der er ny milliardskattelettelser på vej allerede fra næste år. Der er ingen grund til at gå længere ud af den sti, der har været med til at accelerere uligheden i samfundet, siger Henning Overgaard