Skattestyrelsen melder ud: Danske virksomheder skylder fortsat milliarder for coronalån

Skrevet af Nicolai Busekist

29/04/2022
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
1. april havde cirka 45.000 danske virksomheder frist for tilbagebetaling af coronalån. Trods dette skyldes der fortsat omtrent 8 milliarder kroner.

Dagens topnyheder

Da pandemien ramte Danmark i 2020, vedtog Folketinget en række låneordninger, der havde til formål at styrke likviditeten hos økonomisk trængte virksomheder i Danmark.

Dette medførte, at Skattestyrelsen fik til opgave at oprette og administrere i alt otte rentefri låneordninger, der blev tilbudt til danske virksomheder i 2020 og 2021.

I alt blev der ydet coronalån til cirka 48.000 virksomheder fra mange forskellige brancher på ca. 34 milliarder kroner.

En stor del af disse lån havde frist for tilbagebetaling den 1. april, hvor cirka 45.000 virksomheder skulle betale samlet cirka 22 milliarder kroner til statskassen.

I en pressemeddelelse skriver Skattestyrelsen, at der pr. 28. april er blevet indbetalt knap 14 milliarder kroner siden 1. april. Derudover er der blevet oprettet betalingsordninger for 6,2 milliarder kroner, som det ikke har været muligt for de danske virksomheder at betale.

"Lånene blev oprettet i en helt særlig tid for at sikre, at der var likviditet i samfundet, og derfor skulle vi med kort varsel skrue komplicerede låneordninger sammen, så pengene kom ud at arbejde. Det var det primære formål, og det lykkedes," fortæller David Fjord Nielsen, der er fagdirektør i Skattestyrelsen.

David Fjord Nielsen fortæller også, at størstedelen af alle virksomheder har betalt tilbage, men der er dog en gruppe virksomheder, der endnu ikke har reageret, hvorfor de kan se frem til at modtage et rykkerbrev.

"Størstedelen af virksomhederne har betalt tilbage, og en række har oprettet betalingsordninger, men der er også en gruppe, som ikke har reageret, og dem sender vi nu et rykkerbrev," siger han.

Skattestyrelsen oplyser, at cirka 15.000 virksomheder har valgt at indgå en betalingsordning. Der var været to muligheder, da de enten har kunne vælge mellem en ordning på 12 måneder eller en udvidet ordning på 24 måneder. I begge tilfælde lyder renten på 0,7% pr. måned.

Der er en række virksomheder, der ikke har reageret. Denne gruppe af virksomheder har lån, der svarer til 1,7 milliarder kroner. De vil snart modtage et nyt brev med en betalingsfrist på otte dage. Betales deres udestående ikke, vil det blive sendt til inddrivelse hos Gældsstyrelsen.