Snerydning forbundet med hjerteanfald: Ambulancefolk advarer efter to opkald indenfor en time

Foto: Shutterstock

Det kan være farligt at skovle sne.

Der kan være flere sundhedsrisici forbundet med at skovle sne, herunder rygskader og hjerteanfald.

Det fortæller flere ambulancreddere fra Ottawa i kølvandet af, at byen er ved at rydde al den sne, der har lagt sig i den seneste tid.

Læs også

Ufaglærte vaccinerer i stor stil: Højere timeløn end uddannet personale

Det er blandingen af den lave temperatur og fysisk anstrengelse, der øger arbejdsbyrden på hjertet, hvilkert for nogle kan øge risikoen for et pludseligt hjerteanfald, fortæller Ottawa Paramedic Service mandag i en offentlig meddelse. 

Det skriver Ottawa Citizen. 

Mandag morgen lagde ambulanceredderne ud med at blive tilkaldt til Innes Road og Pagé Road, hvor en mand sidst i 40'erne faldt om efter ubehag i brystet, efter at have hjulpet med at få et køretøj gennem tung sne. 

Paramedicinerne kørte ham til University of Ottawa Heart Institute, hvor en kardiolog fastslog, at han havde brug for en akut hjertekateterisering. 

I et andet opkald var en mand sidst i 60'erne i kritisk tilstand, efter at naboer så ham kollapse i sin indkørsel, efter at have skovlet sne.

I kølvandet af at have kontaktet ambulanceredderne, udøvede naboerne hjertemassage, indtil ambulancen ankom.

Han blev herefter bragt til et lokalt hospital. 

Paramedicinerne har i kølvandet af sagerne mindet indbyggerne om Canadian Heart Associations retningslinjer for sikrere skovling af sne, herunder at varme musklerne, før man går ud for at skovle. 

Det fremgår af retningslinjerne, at man bør overveje at bruge en lettere skovl af plastiok i stedet for en metalskovl, ligesom de anbefaler, at man tager en pause efter 20 til 30 minutter, især hvis der er tale om tung sne, samt at forblive hydreret. 

Læs også

Det googlede danskerne mest i 2021