Snowden: USA overvåger danskerne - med velsignelse

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) deltager efter alt at dømme i et hidtil hemmeligholdt samarbejde med National Security Agency (NSA) i USA om at tappe fiberkabler, der transporterer internet- og teletrafik gennem Danmark. Det skriver Information.

Dermed ser Danmark ud til at være blandt de lande, der medvirker til at opfylde NSA's målsætning om at kunne opfange enhver elektronisk kommunikation hvor som helst i verden,

Det dansk-amerikanske samarbejde om at tappe kabler er omtalt i et talepapir udarbejdet til den daværende direktør for NSA, den firestjernede general Keith Alexander, i forbindelse med et møde mellem medarbejdere fra NSA og deres danske kolleger fra FE i sommeren 2012.

- Understreg NSA's engagement i den særlige adgang og i at assistere FE med at håndtere adgangen. Påmind danskerne om det langvarige NSA-FE-partnerskab om at arbejde med kabeladgang med., står der i talepapiret.

Sidste sætning er således ufuldstændig, og ligesom der kan være tale om en simpel fejl, kan det ikke udelukkes, at noget aktivt er blevet udeladt, eksempelvis oplysninger om en tredje aktør ud over NSA og FE. Tilbage står dog, at NSA og FE tilsyneladende har et samarbejde om kabeladgang.

Talepapiret er stemplet "tophemmeligt", det højeste klassifikationsniveau i USA. Information har fået adgang til det og en række andre klassificerede NSA-dokumenter via whistlebloweren Edward Snowden.

Oplysningerne i Keith Alexanders talepapir om en dansk-amerikansk kabeladgang stemmer overens med oplysninger i et andet tophemmeligt dokument vedrørende NSA's forhold til FE.

I dokumentet skriver NSA, at tjenesten forsyner sin danske søsterorganisation med "indsamlings- og behandlingsudstyr", og som det fremgår af torsdagens Information, er netop denne form for assistance fra NSA's side fast procedure i forbindelse med partnerskaber om kabel-adgang med såkaldte tredjepartslande som Danmark.

/ritzau/

 

Dagens Gossip