Søer er alt for store til deres bokse: Sover med hovedet på fodertruget

Skrevet af Kristine Bugbee

21/05/2015
Polfoto

Mest læste i dag

13 procent af de opmålte søer i såkaldte farestalde er større end selve den boks, som de er placeret i, viser en ny stikprøve på 196 danske søer .

Det betyder, at de har svært ved at rejse og lægge sig, og at de enten må lægge hovedet ind under fodertruget eller oven på, når de skal hvile sig. Det skriver Politiken

- Det er et dyrevelfærdsproblem, fordi søerne har svært ved at rejse sig og lægge sig uhindret og hvile uproblematisk, når de ikke kan bevæge sig uden at støde på inventaret i boksen, siger seniorforsker Lene Juul Pedersen fra Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet til avisen.

Tallene fra stikprøven, som blev præsenteret på en dyrevelfærdskonference afholdt af fødevareminister Dan Jørgensen for nylig, viser, at det særligt er de fuldt udvoksede søer, som har svært ved at være i fareboksene. Omkring 30 procent af de udvoksede søer er længere end de bokse, som de står i.

Læs ogsåTænk: Knap hver tredje pakke svinekød er MRSA-inficeret

Ifølge Politiken er der over en million søer i Danmark, som hvert år tilbringer mere end to måneder i en af de cirka 300.000 fikseringsbokse i de danske farestalde, hvor deres unger kommer til verden.

- Det er rystende, at så mange søer rent fysisk er for store til de fikseringsbokse, man vil have dem mast ind i. Det udstiller, hvor ekstrem en metode fiksering af søer er. Problemet er stillet på spidsen for de største søer, men det er jo ikke meget bedre for de øvrige søer, der kun har få centimeter i bredden og længden ud over deres egen krops størrelse, siger Birgitte Damm, chefkonsulent hos Dyrenes Beskyttelse, til avisen.

- Det er, som om man glemmer, at søerne er levende dyr, når man på den måde låser dem fast som føde- og ammemaskiner mellem tætsluttende jernbøjler. Fikseringsbokse fratager soen enhver mulighed for at udvise naturlig adfærd og få opfyldt sine behov. Det er helt uacceptabelt, siger hun.

En fælles målsætning for landbruget og regeringen lyder, at 10 procent af de 300.000 søer i farestaldene skal gå frit i 2020, og at alle søer på sigt skal gå fri.

Men der er langt til målet - indtil videre er der kun lavet 900 løsdriftpladser.

Følg Dagens Dyreriget for flere lignende artikler: