SPD og De Grønne vinder delstat i Tyskland

Den rød-grønne opposition har vundet søndagens delstatsvalg i Niedersachsen, meddeler den nordtyske delstats valgkommission kort før midnat søndag aften.

Kort forinden viste de sidste tv-prognoser fra ARD og ZDF, at oppositionen ville opnå et yderst snævert flertal på ét mandat i det nyvalgte delstatsparlament i Hannover, og de prognoser holdt stik.

Socialdemokraterne i SPD og De Grønne får henholdsvis 49 og 20 mandater og dermed i alt 69 mandater, mens forbundskansler Angela Merkels kristeligt demokratiske CDU og det liberale FDP med henholdsvis 54 og 14 har ét mandat færre.

Selv om CDU altså fik flest stemmer ved valget, må hendes parti og ministerpræsident David McAllister nu afgive magten i Hannover. Dermed fik CDU-formanden Merkel den værst tænkelige start på valgkampen op til forbundsdagsvalget i september.

De kristelige demokrater gik nemlig hele 6,5 procentpoint tilbage i Niedersachsen, hvor partiet med 36 procent fik sit tredjedårligste valg i 50 år.

Titusinder af CDU-vælgere stemte ifølge valgforskerne taktisk for at redde den borgerligt-liberale regering, så det kriseramte liberale FDP overraskende hev langt flere stemmer hjem end ventet og gik 1,7 procentpoint frem til 9,9 procent.

Men da De Grønne også fik et kanonvalg med 13,7 procent af stemmerne - en fremgang på 5,7 procentpoint og det bedste resultat nogensinde for miljøpartiet i Niedersachsen - sørgede de for, at der nu blæser nye vinde i Hannover efter 10 år med borgerligt flertal.

Socialdemokraterne kan nu ikke blot glæde sig over, at de trods deres kanslerkandidat Peer Steinbrücks pr-mæssige fadæser de seneste uger er gået 2,3 procentpoint frem til 32,6 procent.

SPD's spidskandidat, Hannovers overborgmester Stephan Weil, er nemlig klar til at danne en ny regering med det mest spinkle flertal i ryggen.

- Sådan som det ser ud nu, er det min plan. Mit humør bliver bedre og bedre og mere og mere optimistisk, siger Weil til tv-stationen ARD kort tid inden, valgresultatet blev offentliggjort.

/ritzau/dpa

 

 

Dagens Gossip