Statens Serum Institut advarer: Danmark oplever lige nu en epidemi

28/09/2023 16:28

Mathias Busekist

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Danmark oplever lige nu en epidemi af kighoste.

Mest læste i dag

Statens Serum Institut bekræfter nu, at Danmark i øjeblikket oplever en epidemi af kighoste.

De kan i samme ombæring fortælle, at der ses niveauer, som er mere end 10 gange højere end normalen, herunder i uge uge 37 – altså 11.-17. september – hvor der blev konstateret intet mindre end 200 tilfælde af kighoste i Danmark. 

Til sammenligning lå forekomsten i perioden mellem de to seneste epidemier af sygdommen på gennemsnitligt cirka 20 ugentlige tilfælde, skriver B.T.

"Vi har set en både hurtig og kraftig stigning i kighoste over de seneste måneder, og da kighoste er meget smitsom, er det vigtigt at være opmærksom på at minimere videre smitte," siger seniorforsker hos Statens Serum Institut Tine Dalby i en pressemeddelelse ifølge B.T.

Selv om kighoste ikke anses for at være farlig for mennesker med et normalt immunsystem, så kan sygdommen ramme spædbørn særdeles hårdt.

Det er i den forbindelse, at Statens Serum Institut nu opfordrer gravide kvinder til at lade sig vaccinere for at beskytte børnene.

"For at beskytte disse børn bedst muligt, anbefales gravide at blive vaccineret mod kighoste, da spædbørn først kan modtage deres første vaccination i tremåneders-alderen, og de er derfor særligt udsatte for smitte i de tre første levemåneder."

Og spørger man Tine Dalby så er det den bedste måde at beskytte sit barn, hvilket blandt andet understøttes af gode internationale erfaringer med hensyn til både sikkerhed og effekt.

"Det er vigtigt, at gravide lader sig vaccinere mod kighoste for at beskytte deres barn, især nu hvor vi har en pågående epidemi," siger Tine Dalby.

Kighoste er en luftvejsinfektion, der især er kendetegnet ved et op til tre måneder langt forløb med kraftige hosteanfald, som ofte ledsages af en hylende vejrtrækning samt opkast umiddelbart efter anfaldene.

Kighostevaccinationen er en del af børnevaccinationsprogrammet.