Støjberg: Asylannoncer er rettet mod menneskesmuglerne

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) lader ikke til at være enig i, at regeringens asylannoncer, der er trykt i libanesiske aviser, er vildledende.

Annoncerne er fra flere sider blevet beskyldt for at være vildledende.

Folketingets Ombudsmand har fredag rejst en sag om regeringens asylannoncer, og til det siger Inger Støjberg følgende i en skriftlig kommentar til Ritzau:

- Det er ministeriets vurdering, at informationen i annoncerne har været faktuel og nøgtern. Annoncerne har særligt været rettet mod menneskesmuglere og en bred offentlighed.

- Ombudsmanden har stillet nogle spørgsmål til annoncerne, og dem vil vi naturligvis svare på.

Ministeriet er af ombudsmanden blevet bedt om at svare inden 2. oktober.

Fredag udtaler ombudsmand Jørgen Steen Sørensen følgende om sagen:

- Det har været anført, at ministeriets annoncer isoleret set er faktuelt korrekte, men at de efterlader særligt flygtninge fra Syrien med et forkert billede. Hvis det er tilfældet, kan flygtninge på forkerte præmisser blive påvirket til at undlade at søge asyl i Danmark.

- Jeg mener derfor, at vi bør have afklaret, om ministeriet har levet op til gældende retsprincipper om offentlig information.

I annoncerne oplyser de danske udlændingemyndigheder om ændringer i vilkår for ophold i Danmark, som den nye regering har gennemført.

Blandt andet står der, at man ikke kan blive familiesammenført i Danmark det første år, efter at man som flygtning er kommet til landet.

Ombudsmanden mener desuden, at annoncerne i den samlede kontekst "fremstår som egnet til misforståelser" for flygtninge.

Annoncerne er trykt i libanesiske aviser, men oprindeligt var det også regeringens plan, at de skulle i en række tyrkiske aviser.

Danmark har besluttet at stramme reglerne for flygtninge på en række områder, der også omfatter, at de sociale ydelser til nyankomne flygtninge nedsættes med op til 50 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip