Danske Studerendes Fællesråd er dybt skuffede over, at både politikere og organisationer er klar til at skære i de nyuddannedes dagpengesats.
- Jeg synes i virkeligheden, det er udtryk for en skidt tilgang til studenterøkonomi. De studerende er pressede nok. Vi ved, at dagpengeland er en stressfaktor for studerende, så det er svært at se logikken.
- Bare fordi man er ung, kan man ikke nødvendigvis leve på en sten. Det her vil betyde, at man som dimitterende bliver meget presset på økonomien, siger Yasmin Davali, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd.
Hendes reaktion kommer, efter at blandt andre Dansk Folkeparti og Dansk Arbejdsgiverforening åbner for at skære i dagpengesatsen for dimittender.
De mener, at satsen skal endnu længere ned end de 78 procent af den fulde dagpengesats, som Dagpengekommissionen anbefaler. Det siger de i torsdagens udgave af Politiken. I dag ligger dimittendsatsen på 82 procent.
Hvis man sætter dagpengene længere ned end 78 procent, vil indkomsten i så fald nærme sig kontanthjælpssatserne. Det er ifølge Yasmin Davali ikke bare et stort problem for de studerende, men for hele for dagpengesystemet.
- Hvis man ikke har et a-kasse-system, der kan rumme dimittenderne, så risikerer man jo, at de ikke gider melde sig ind. Og det vil svække a-kasserne særdeles hårdt, siger hun.
Spørgsmål: Men studerende vil stadig få et noget større beløb, end den SU de får som studerende. Kan man ikke få det til at løbe rundt som studerende?
- Det er kun ni procent af de studerende, der lever alene på en SU. Langt de fleste har en ekstra indtægt.
- Når man bliver færdiguddannet, bliver ens udgifter langt højere, fordi man ikke længere kan få ungdomsbolig, transportrabat, studenterforsikringer, tilskud til fagforeningskontingent og så videre, siger Yasmin Davali.
/ritzau/