Sundhedsstyrelse om coronadødsfald: Det har 9 ud af 10 til fælles

Skrevet af Julie Møller

22/09/2020
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Fagfolk i Norge har gjort en opdagelse, som gør sig gældende for mange af de coronarelaterede dødsfald.

Mest læste i dag

Coronaepidemien har ramt hele verden, og overalt forsøger man at blive klogere på virussen. Det gør man også hos vores norske naboer.

I Norge har fagfolk fundet et fællestræk hos de coronarelaterede dødsfald, der var i landet i de første tre måneder af epidemien. Det viser sig, at 9 ud af 10 som døde med covid-19 havde kronisk sygdom. Det oplyser den norske sundhedsstyrelse, Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemeddelelse. 

I perioden fra marts til og med maj er der registreret 236 covid-19-relaterede dødsfald med påvist coronavirus. Af de 236 dødsfald blev covid-19 registreret som den underliggende dødsårsag i 215 af dødsfaldene.

“Forenklet kan man sige, at for disse 215 dødsfald anses covid-19 som den vigtigste dødsårsag, men man kan ikke sige noget om, hvor meget andre dødsårsager har bidraget,” siger Marianne Sørlie Strøm, der er overlæge ved Dødsårsaksregisteret ved FHI. 

Over halvdelen havde hjerte-kar-sygdom

Flere kroniske tilstande er blevet forbundet med svære forløb af covid-19 sygdom, konstaterer undersøgelsen. Det er kun 11 procent af dødsfaldene, hvor der ikke er rapporteret om kronisk sygdom.

“Dette behøver ikke at betyde, at afdøde ikke havde andre sygdomme, men lægen har i så fald vurderet, at disse sygdommen ikke har været medvirkende til dødsfaldet,” forklarer Marianne Sørlie Strøm.

Hjerte-kar-sygdomme er registreret, som den hyppigste kroniske sygdom i forbindelse med coronadødsfaldene. Derudover var næsten ni ud af ti dødsfald registreret hos mennesker over 70 år, og de fleste dødsfald skete i folkerige amter såsom Oslo, Viken og Vestland.