Svensk cheføkonom er overrasket over aftale i USA

admin

|

21/01/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den svenske storbank SEB's cheføkonom Robert Bergqvist er overrasket over, at det lykkedes for medlemmerne af Senatet i USA at blive enige om en økonomisk aftale allerede på nuværende tidspunkt.

- Jeg troede faktisk ikke, at de ville blive enige før hen i slutningen af januar. Man har faktisk handlet hurtigere, end jeg havde regnet med, og det er positivt, siger han.

Han betragter nytårsmorgenens aftale som en stor sejr for præsident Barack Obama.

- Han har været i stand til at gennemføre en skat, der er rettet mod dem, der tjener mest. At dem med de højeste indkomster er med til at betale er vigtigt for de fortsatte foranstaltninger, siger han og tilføjer:

- Det gælder om at få opbakning til stramninger hos den brede offentlighed, og i den forbindelse er det et vigtigt signal, at dem med de høje indkomster tager et større ansvar.

Robert Bergqvist påpeger også, at selv om forslaget bliver godkendt i Repræsentanternes Hus tirsdag aften, så er USA endnu ikke kommet økonomisk i mål:

- Man skal stadig blive enig om nedskæringerne i den offentlige sektor, men jeg tror, at det bliver lidt lettere.

- Nu har man forhindret skattestigningen, og jeg tror, at det er det vigtigste. Samlet er aftalen mere positiv, end jeg havde troet, siger cheføkonomen med henvisning til, at aftalen forhindrer, at enorme skattestigninger pr. automatik træder i kraft 1. januar.

Han mener, at det vil være af afgørende betydning for verdenskonjunkturen, hvis aftalen bliver vedtaget, fordi USA står for 20-25 procent af verdensøkonomien.

Hvis der bliver en opbremsning i den amerikanske økonomi, så sætter det dybe spor i verdensøkonomien.

- Ikke mindst vil situationen blive endnu værre i Europa, hvor vi allerede står i en meget alvorlig situation med eurokrise og skrumpende økonomier. En opbremsning i USA's økonomi gør det vanskeligere for Europa at komme ud af problemerne, siger Bergqvist.

Hvis Repræsentanternes Hus mod forventning skulle sige nej, så vil det ifølge den svenske cheføkonom skabe uro på finansmarkederne. Både rente- og aktiemarkedet har forudsat, at det ville lykkes parterne at blive enige.

/ritzau/TT