Den svenske regerings rådgivende lovudvalg, Lagrådet, retter skarp kritik af det lovforslag, som har til formål at dæmme op for flygtningestrømmen til Sverige. Det skriver nyhedsbureauet TT.
Forslaget indeholder blandt andet indførslen af identitetskontrol på tog og busser, samt muligheden for at lukke Øresundsbroen i nødsituationer.
Men på trods af kritikken vil den svenske regering alligevel gå videre med forslaget, oplyser Erik Bromander, som er statssekretær for Sveriges infrastrukturminister, Anna Johansson.
- Lagrådet har en anden vurdering af, hvor alvorlig den aktuelle flygtningesituation er, og dermed også hvor meget lovændringen haster. Regeringens vurdering har ikke ændret sig, siger Erik Bromander.
Lagrådet er stærkt kritisk og mener, at forslaget minder om en "undtagelsestilstand". Kritikken går blandt andet på, at et sådan indgreb i lovgivningen kun bør indføres på baggrund af grundige undersøgelser.
Derudover skriver Lagrådet i en udtalelse, at forslaget er blevet til for hurtigt, hvilket kun har givet de berørte myndigheder meget kort tid til at gøre indsigelser.
- Det er tydeligt for Lagrådet, at forslaget ikke kommer til at imødegå udfordringerne, vi står over for i dag, hvis man samtidig vil værne om asylretten, skriver rådet.
Forslaget er også tidligere blevet kritiseret af Sveriges justitskansler, Anna Skarhed , hvis opgave er at kontrollere, at andre myndigheder efterlever Sveriges love og forfatninger. Hun er bekymret for, hvordan forslaget vil påvirke flygtninges ret til asyl.
- Det kan betyde, at et barn, som står uden for vores port, må vende om, hvis han eller hun ikke har identitetspapirer. For mig føles det som om, det er i strid med de værdier, vi står for , har Anna Skarhed tidligere udtalt.
Regeringen arbejder på, at lovændringen kan træde i kraft inden 21. december.
/ritzau/