Sverige strammer flygtningepolitikken og begrænser blandt andet retten til familiesammenføring, siger statsminister Stefan Löfven på et pressemøde tirsdag eftermiddag.
Svensk modtagelse af flygtninge bygger ifølge Löfven på princippet om, at Sverige skal tage sit ansvar og værne om menneskers ret til asyl.
- Men vi har modtaget 80.000 mennesker i løbet af de seneste to måneder. På EU-niveau svarer det til, at 125 millioner mennesker kom til EU, siger Löfven og understreger, at Sverige er et lille land, der gør en enorm indsats, men at der er grænser.
Statsministeren konstaterer, at flygtningesituationen i Sverige er uholdbar, og han gentager, at andre EU-lande også må tage deres del af ansvaret.
- Det smerter mig at sige, at Sverige ikke længere er i stand til at modtage asylansøgere på samme høje niveau. Det er ikke længere muligt at kombinere fri bevægelighed i EU med en flugt fra ansvar, siger statsministeren og henviser til passive EU-lande.
Löfven ønsker en gennemgang af indholdet i Dublinforordningen og siger, at EU's migrationspolitik skal ændres grundlæggende. Indtil det er sket, er mennesker nødt til at søge asyl i andre lande. Sverige føler sig tvunget til at indføre stramninger.
De svenske stramninger går blandt andet ud på, at retten til familiesammenføring tidsbegrænses, og at familiesammenføring kun vil blive tilladt i et meget begrænset antal undtagelsestilfælde.
Sverige vil også indføre aldersbestemmelse af unge.
Desuden skal udlændingeloven tilpasses efter EU's minimumsniveau. Det handler om en midlertidig lovgivning, som skal gælde i tre år.
Regeringen taler også om midlertidig opholdstilladelse for alle, undtagen kvoteflygtninge. Børn og familier, der er registreret, inden de nye regler træder i kraft, er undtaget.
Krav om forsørgelse vil også blive skærpet.
Endelig skal der indføres identitetskontrol i samtlige kollektive transportmidler i Sverige.
/ritzau/TT