Sygehuse: Nej, du må ikke filme her

Skrevet af admin

24/03/2014

Dagens topnyheder

Fødslen filmes med et videokamera, og når navlestrengen er klippet, vil de nybagte forældre gerne tage et foto af jordemoderen med den lille i favnen.

Sjovt og minderigt for familien, men grænseoverskridende for mange jordemødre og sygeplejersker, når et klik på smartphonen mod deres vilje sender dem på de sociale medier.

- Vi kan jo se, at billederne ligger på Facebook, min-mave eller andre sociale medier, selv om familien har sagt, at de kun ville bruge dem privat, siger Marianne Tolstrup, vicechefjordemoder på landets største fødested, Hvidovre Hospital.

- Det er især problematisk i de tilfælde, hvor jordemoderen bliver negativt omtalt, fordi kvinden ikke synes, at hun har haft en god fødsel, siger hun.

Ifølge loven er fotografering på hospitaler og institutioner kun tilladt, hvis der er indhentet tilladelse hos den person, der skal fotograferes.

Men selv om de fleste patienter og pårørende spørger om lov, så kan et ja i dag få langt større konsekvenser end for nogle år siden, siger Ann Fogsgaard, chefjordemoder ved Hospitalsenheden Vest i Region Midtjylland.

- Mange er slet ikke opmærksomme på, at billeder og lydoptagelser med de sociale medier kan komme vidt omkring. De siger ja, fordi de tror, at det er til familiens private brug, siger Ann Fogsgaard..

- Derfor er der behov for, at vi bliver mere bevidste om, hvad vi medvirker til,

Hun kan glæde sig over, at hendes region, Region Midtjylland, som den første laver regler for billede- og lydmedier.

Reglerne skal være tilgængelige for ansatte, patienter og pårørende på alle afdelinger på sygehusene og desuden på regionens institutioner.

- Måske vil det betyde, at vi oftere siger nej, men det kan også tænkes, at vi bliver bedre til at aftale med de par, som føder hos os, hvad de må bruge optagelserne til, siger Ann Fogsgaard.

I Dansk Sygeplejeråd mener næstformand Dorte Steenberg, at der af hensyn til personalets privatliv er behov for fælles retningslinjer i hele landet:

- Grænsen mellem arbejde og privatliv bliver for flydende, når man pludselig opdager sig selv svæve rundt i cyberspace. Det kan virke voldsomt, også selv om man er fotograferet i anledning af en glædelig begivenhed, siger hun.

/ritzau/