Syrienkrigere er en trussel mod sikkerheden i EU

Skrevet af admin

20/06/2014

Mest læste i dag

Hjemvendte syrienkrigere, som islamisten Mehdi Nemmouche, der for nylig skød og dræbte fire mennesker på et jødisk museum i Belgien, er en af de store trusler, der findes mod EU's sikkerhed.

Det konkluderer EU-Kommissionen i en ny rapport, som lægger op til en opdatering af EU's interne sikkerhedsstrategi (ISS).

Rapporten vurderer, hvad EU har gjort for at komme trusler mod EU-borgernes sikkerhed til livs fra 2010 til nu, og ser også på, hvad EU kan gøre for at bekæmpe fremtidige trusler.

- Der er blevet gjort en vigtig indsats for at styrke vores sikkerhed i de sidste år. Men som rapporten viser, bliver sikkerhedstrusler ved med at udvikle og ændre sig. Derfor bliver vi nødt til at arbejde hårdere, siger EU's kommissær for indre anliggender, svenske Cecilia Malmström.

I rapporten står der, at fælles trusler i de kommende år blandt andet vil være organiseret kriminalitet, menneskehandel, terrorisme, cyberkriminalitet, korruption og voldelig ekstremisme.

- Det er en bekymrende trend, at unge mennesker tager til lande som Syrien for at blive krigere. En lille del af dem kan efter at være vendt tilbage udgøre en alvorlig sikkerhedstrussel mod EU, står der i rapporten, der er udgivet fredag.

Det vurderes, at der på EU-plan er omkring 2000 personer, der enten er eller har været i krig i Syrien. I Danmark lyder det seneste skøn fra PET og Center for Terroranalyse, at det drejer sig om 100 danskere.

Også terrorisme ses som en alvorlig sikkerhedstrussel i Europa. Ifølge rapporten var der i 2012 i EU 219 udførte eller mislykkede terrorangreb, som kostede i alt 17 mennesker livet.

EU's sikkerhed er afhængig af eksterne faktorer, skriver kommissionen. Derfor skal der også handles ud over EU's grænser i samarbejde med lande uden for unionen, hvis EU skal sikres.

- EU's interne sikkerhedsspørgsmål bør mere systematisk blive håndteret som en del af EU's eksterne politik, skriver kommissionen.

I samarbejde med EU's medlemslande og EU-Parlamentet vil kommissionen nu gå i gang med at opdatere EU's sikkerhedsstrategi, som skal gælde fra 2015 til 2020.

/ritzau/