Thorning ser ingen grund til at ændre EU's asylregler

Skrevet af admin

23/04/2015

Mest læste i dag

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ser ingen grund til, at sidste weekends migrantkatastrofe i Middelhavet og Italiens problemer med at håndtere migranterne skal føre til en ændring af EU's asylregler.

Dublinforordningen pålægger første modtageland at registrere og asylbehandle migranterne.

EU-præsident Donald Tusk har forud for topmødet appelleret til landene om at øge deres interne solidaritet.

Nogle kritikere påpeger i den forbindelse, at der er en systemfejl i reglerne, fordi kystlande som Italien og Grækenland ikke kan holde på migranterne, som selv gerne vil længere nordpå.

- Hvis der er en systemfejl, handler det dybest set om, at de mange mennesker, der kommer, ikke bliver registreret korrekt. Det vil Danmark også gerne bidrage til.

- Det skal være sådan, at alle, der lander på vores kyster, får taget deres fingeraftryk og bliver registreret korrekt, siger Thorning.

Statsministeren forholder sig i sine korte kommentarer ved ankomsten til torsdagens EU-topmøde ikke til problematikken med, at middelhavslandene ikke mener at kunne forhindre migranterne i at rejse videre.

Men hun påpeger, at en korrekt registrering vil betyde, at mange af de ankomne slet ikke bliver i Europa.

- Det vil også bidrage til, at vi kan sende dem hjem, der ikke skal være her, fordi de ikke er individuelt forfulgte. Der er en del, der skal sendes hjem. Og det er kun en rigtig registrering, der kan sikre, at det sker, siger Thorning.

Hun minder om, at Danmark er blandt de fem lande i EU, hvor flest flygtninge ender.

- Vi må først og fremmest huske, at det er de nordiske lande, der tager imod flest flygtninge. Jeg er ikke sikker på, at der er nogen særlig appetit på at gå dybere ind i det spørgsmål, siger statsministeren.

Danmark lå sidste år på en femteplads på listen over antallet af modtagne asylansøgere i forhold til indbyggertallet. På de første fire pladser ligger Sverige, Ungarn, Østrig og Malta. Tyskland ligger lige efter Danmark.

/ritzau/