Thorning uden dagpengesvar: Ikke brug for paradeforslag

Skrevet af admin

29/05/2015

Mest læste i dag

Socialdemokraternes absolutte topfolk, Helle Thorning-Schmidt, Mette Frederiksen og Bjarne Corydon var i spidsen, da Socialdemokraterne fredag fremlagde deres valggrundlag på et pressemøde i Aarhus.

Valggrundlaget skal tegne Socialdemokratiets politik de næste fire år og indeholder bud på, hvad partiet vil gøre, hvis man vinder valget. Udspillet giver dog ingen svar på, hvordan dagpengereglerne konkret skal indrettes.

Dermed må danskerne efter fire år med konstant uro om dagpengereglerne indstille sig på, at Socialdemokraterne først efter valget vil fortælle, hvordan de mener, at dagpengesystemet fremover skal indrettes.

- Det sidste, Danmark har brug for, er, at alle partierne opstiller deres paradeforslag omkring dagpengesystemet. Det, vi har brug for, er at finde et dagpengesystem, som mange bakker op om, som giver tryghed til den enkelte ledige, og som vi ikke diskuterer hver eneste dag.

- Det er det, jeg har lagt op til ved at få nedsat en kommission, der kommer med sit udspil i september. Derefter er jeg overbevist om, at vi har grundlaget for at skabe en bred aftale, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun vil dermed afvente dagpengekommissionens anbefalinger, der ventes at komme i september, før hun lægger sig fast på den præcise indretning af dagpengesystemet.

Samme melding kommer fra Lars Løkke Rasmussen (V).

- Vi skal have ro om hele dagpengesystemet, så jeg håber, at dagpengekommissionen vil spille ud med noget, som arbejdsmarkedets parter kan blive enige om. Og så vil jeg bagefter indkalde til brede forhandlinger på Christiansborg, hvis jeg bliver statsminister, siger Løkke.

I stedet for at give et præcist svar på, hvordan dagpengereglerne skal indrettes, har hun udstukket nogle principper for, hvordan dagpengesystemet skal indrettes.

Både Thorning og Løkke har gjort det helt klart, at de ikke vil bruge flere penge på dagpengesystemet.

Dermed er der ikke udsigt til, at der grundlæggende kan ændres på, at dagpengeperioden er blevet halveret fra fire til to år.

Eller at genoptjeningsperioden er blevet fordoblet fra 26 uger til 52 uger, som DF, EL og SF kæmper for.

Thorning lægger dog op til, at genoptjeningsperioden skal "nytænkes", og at færre skal opbruge deres dagpengeret.

- Vi har brugt næsten fire milliarder kroner på at råde bod på et dagpengesystem, der ikke fungerer, og som i øvrigt heller ikke er kommet til fuld effekt, fordi vi har brugt så mange penge på at afbøde konsekvenserne.

- Det skal være slut nu, for vi har brug for et nyt dagpengesystem, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/