Nu bliver statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) nødt til at melde klart ud, om hun vil bruge et flertal i Folketinget til at ændre på dagpengereglerne.
Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der på Dansk Folkepartis landsmøde i weekenden vil opfordre Socialdemokraterne til at indkalde til dagpengeforhandlinger allerede i næste uge:
- Socialdemokraterne sidder som statsministerparti. De må tage ansvaret på sig og indkalde til forhandlinger, så vi kan få prøvet af, om der er flertal i Folketinget for en anden indfasning af dagpengereformen, siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.
Dermed træder Thulesen Dahl igen på Socialdemokraternes i forvejen ømme dagpengetå. En rundspørge, som Ritzau har foretaget, viser fredag, at store dele af det socialdemokratiske bagland også vil have regeringen til at ændre dagpengesystemet med det samme.
Især ønsker mange socialdemokratiske stemmer i baglandet, at retten til genoptjening bliver forkortet. Her vil Thorning ret hurtigt kunne konstatere, at hun har flertal sammen med DF, SF og EL for en halvering af genoptjeningsperioden i 2015 og 2016, mener Thulesen Dahl.
Hvis det forslag skal omsættes til lov inden 1. januar, skal der dog meget snart falde en aftale på plads.
Udmeldingen kommer forud for en weekend, hvor Dansk Folkeparti holder landsmøde i Herning, mens Thorning møder sit bagland til kongres i Aalborg og De Radikales nye leder, Morten Østergaard, taler til sit bagland i Nyborg.
Som en af de første udmeldinger som politisk leder fastslog Morten Østergaard, at De Radikale ikke vil gå med til at ændre på dagpengereglerne. Her bør Thorning dog skære igennem og bruge flertallet til at sætte De Radikale på plads, mener Thulesen Dahl.
- Der må være en eller anden grad af ledelse oppe i Aalborg her i weekenden. Det er i Aalborg, at statsministeren og finansministeren befinder sig.
- Skal de kigge til Nyborg og erkende, at det i virkeligheden er i Nyborg, at magten er placeret - også efter at Margrethe Vestager er taget til udlandet, siger Kristian Thulesen Dahl.
Dansk Folkeparti var selv blandt fadderne til dagpengereformen i 2010. Men ifølge Kristian Thulesen Dahl ændrede partiet allerede i 2011 mening om indfasningen, da det stod klart, at forudsætningerne for reformen ikke holdt.
Da reformen blev aftalt, var forventningen, at omkring 4000 danskere ville opbruge retten til dagpenge, når perioden blev halveret fra fire til to år. Siden har det vist sig, at næsten 10 gange så mange har mistet retten til dagpengene. Omkring 4700 står helt uden forsørgelse.
/ritzau/