Tidlig indsats og somalieres erfaringer inspirerer Aarhus

22 somalisk-amerikanere er siden 2007 draget i krig for den militante bevægelse al-Shabaab i Somalia, selvom mange af dem var født og opvokset i Minneapolis i den amerikanske delstat Minnesota.

Det fik byen til at gå aktivt ind i kampen mod radikalisering og ekstremisme blandt unge, og den indsats har inspireret Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).

- Jeg har især fået en del inspiration fra Minneapolis. Byen har et stort somalisk mindretal, og man har været rigtig dygtige til at få mindretallet til at tage hånd om og ansvar for sin situation, lød det torsdag Bundsgaard, der er til konference i Washington.

Helt konkret har Minneapolis fået myndigheder, lokalsamfund, imamer, familier og pårørende til at arbejde sammen for at forhindre, at unge bliver besnæret af ekstremistiske holdninger.

Det samme har Aarhus haft succes med i kraft af den såkaldte Aarhus-model.

I Minneapolis kom tiltaget for flere år siden.

- Det kom som et chok for os, at vores unge rejste til Somalia, og chokket har mobiliseret lokalsamfundet for at sikre, at vores børn er sikre, og at vores by er sikker. Vi skal gå forrest i et samarbejde mellem politi, politikere og borgere, siger Abdi Warsame til tv-stationen MSNBC.

Warsame er den første med somalisk baggrund, der er blevet valgt til byrådet i Minneapolis.

Sammen med statens offentlige anklager Andrew Luger har han været med helt fremme for at få initiativet omsat fra store ord til konkret handling.

- Vi mener, at det er vigtigt med en tidlig indsats. Derfor har vi talt med pårørende til dem, der rejste til Somalia, siger Andrew Luger til MSNBC og uddyber:

- De fortalte, at der var brug for et sted at gå hen, når de bemærkede forandringer hos en person, de ville vide, hvem de skulle ringe til, så lokalsamfundet kunne sætte ind, før det blev et spørgsmål for politiet.

Abdi Warsame understreger, at der er tale om en bred indsats og et bredt samarbejde.

- Det handler om inklusion, integration, arbejdsløshed og generelt de socioøkonomiske forhold, siger han.

Både han og Luger deltager ligesom Jacob Bundsgaard i konferencen i Washington om antiradikalisering og forebyggelse af voldelig ekstremisme.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip