Tidligere PET-chef er forbeholden for jihadistliste

Skrevet af admin

10/03/2016

Dagens topnyheder

Det er næsten for godt til at være sandt, at en liste med 22.000 navne på medlemmer af den militante jihadistgruppe Islamisk Stat er blevet lækket.

Sådan lyder det fra tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen.

- Ind til videre er jeg skeptisk. Men når det er sagt, så lad os sige, at de her informationer er korrekte, så er det adgang til Aladdins hule, fordi det giver en uvurderlig viden i forhold til personerne, som mange landes efterretningstjenester kan gå ind og undersøge på, siger han.

Dokumenterne med de mange navne er blevet givet til Sky News på et USB-stik af en tidligere afhopper fra den Frie Syriske Hær. Han skulle have stjålet oplysningerne fra Islamisk Stats sikkerhedspoliti.

Hans Jørgen Bonnichsen siger, at der er to mulige forklaringer på dokumenterne, hvis de ikke er rigtige.

De kan være fabrikeret af én, som producerer oplysninger og sælger til højestbydende, eller dokumenterne kan være plantet af Islamisk Stat selv.

- Islamisk Stat har meget dygtige, tidligere efterretningsofficerer fra Saddam Husseins hær, som er særdeles sikkerhedsbevidste.

- De kender blandt andet det redskab, at man simpelthen producerer en viden med håb om, at man får fjenden til at hoppe på den.

- Dermed æder man ressourcer hos fjenden, fordi de skal i gang med at finde ud af, om de her 22.000 navne er vigtige, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Carsten Bagge Laustsen, der er terrorforsker og lektor i statskundskab på Aarhus Universitet, forklarer, at såfremt dokumenterne er rigtige, kan de hjælpe med at optrevle netværket i Europa, selv om man højst sandsynligt vil kende mange navne i forvejen.

- I forhold til dem, der opererer i Syrien og Irak, hjælper det ikke ret meget, at vi ved, hvem det er.

- Men der er nogle, som har et ønske om at udføre et terrorangreb på europæisk grund, og dem vil det nok blive nemmere at få fat på, siger han.

Desuden kan dokumenterne være et centralt bevis i mulige retssager mod syrienkrigere i forhold til at fastslå et forhold til Islamisk Stat, forklarer forskeren.

En syrisk nyhedsside, der er på den syriske oppositions side, har slået tvivl om ægtheden, mens det tyske politi ifølge nyhedsbureauet AFP siger, at IS-dokumenterne "med stor sandsynlighed" er ægte.

PET kan ikke oplyse, om man er i besiddelse af dokumenterne, eller om der står danskere på listen.

/ritzau/