Tidligere PET-chef: Trusler udefra påvirker politiet

Skrevet af admin

28/08/2014
Beslutningen fra Københavns Politi om at sende et massivt antal betjente på gaden torsdag morgen for at finde en mistænkelig mand skal ses i lyset af, at opfattelsen af trusler rettet mod Danmark har ændret sig den seneste tid.Det vurderer Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET).Københavns Politi indledte torsdag en jagt efter en mand af mellemøstligt udseende, der ifølge et vidne udviste unormal opførsel i et S-tog. Senere viste det sig dog, at manden blot var nervøs, fordi han var på vej til eksamen. - Hele den situation, vi befinder os i, har skabt en "opgearet" stemning, siger Hans Jørgen Bonnichsen. Han nævner drabet på den amerikanske journalist James Foley, der blev henrettet af oprørsbevægelsen Islamisk Stat (IS), som et forhold, der skaber frygt. Derudover peger han på, at Folketinget onsdag enstemmigt besluttede at sende et fly til Irak for at støtte den irakiske regering i kampen mod IS. Blandt andet de to forhold er med til at skabe øget frygt i befolkningen. Det kan have spillet ind på Københavns Politis beslutning om at sende betjente på gaden, vurderer Hans Jørgen Bonnichsen. - Man skal vurdere Københavns Politis beslutning i den kontekst. Der er slet ingen tvivl om, at det er med til at sætte hele baggrunden for de beslutninger, der er foretaget. Det viser, hvor stærk terror og omtalen af terror er, siger han. - Borgerne bliver påvirket af det, og dermed bliver også politiet påvirket. Det til trods for, at man måske skal diskutere, om truslen er blevet større. Det kan jeg ikke afgøre, siger han. Han vil ikke gøre sig til domsmand over, hvorvidt torsdagens aktion fra Københavns Politi var en overreaktion. - Politiet er sat i et dilemma på grund af den nuværende situation. Det skaber frygt, og så har man tendens til at overreagere, men det siger jeg ikke, at Københavns Politi har gjort. - Hvis det var sket noget, så ville "the blame game" være startet lige en time efter, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Mest læste i dag

Beslutningen fra Københavns Politi om at sende et massivt antal betjente på gaden torsdag morgen for at finde en mistænkelig mand skal ses i lyset af, at opfattelsen af trusler rettet mod Danmark har ændret sig den seneste tid.

Det vurderer Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Københavns Politi indledte torsdag en jagt efter en mand af mellemøstligt udseende, der ifølge et vidne udviste unormal opførsel i et S-tog. Senere viste det sig dog, at manden blot var nervøs, fordi han var på vej til eksamen.

- Hele den situation, vi befinder os i, har skabt en "opgearet" stemning, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han nævner drabet på den amerikanske journalist James Foley, der blev henrettet af oprørsbevægelsen Islamisk Stat (IS), som et forhold, der skaber frygt.

Derudover peger han på, at Folketinget onsdag enstemmigt besluttede at sende et fly til Irak for at støtte den irakiske regering i kampen mod IS.

Blandt andet de to forhold er med til at skabe øget frygt i befolkningen. Det kan have spillet ind på Københavns Politis beslutning om at sende betjente på gaden, vurderer Hans Jørgen Bonnichsen.

- Man skal vurdere Københavns Politis beslutning i den kontekst. Der er slet ingen tvivl om, at det er med til at sætte hele baggrunden for de beslutninger, der er foretaget. Det viser, hvor stærk terror og omtalen af terror er, siger han.

- Borgerne bliver påvirket af det, og dermed bliver også politiet påvirket. Det til trods for, at man måske skal diskutere, om truslen er blevet større. Det kan jeg ikke afgøre, siger han.

Han vil ikke gøre sig til domsmand over, hvorvidt torsdagens aktion fra Københavns Politi var en overreaktion.

- Politiet er sat i et dilemma på grund af den nuværende situation. Det skaber frygt, og så har man tendens til at overreagere, men det siger jeg ikke, at Københavns Politi har gjort.

- Hvis det var sket noget, så ville "the blame game" være startet lige en time efter, siger Hans Jørgen Bonnichsen.