Tidligere udenrigsministre: Danmark svigter diplomatiet

Skrevet af admin

05/11/2014

Dagens topnyheder

Besparelser er ved at svække den danske udenrigstjeneste i en sådan grad, at det er skadeligt.

Sådan lyder advarslen fra en række tidligere danske udenrigsministre fra begge sider af Folketinget ifølge Berlingske.

Ministrene peger på, at der i øjeblikket er flere internationale kriser, der gør den danske diplomatiske indsats ekstra relevant. Blandt andet er Danmark involveret i bekæmpelsen af Islamisk Stat i Irak, mens forholdet mellem Danmark og Tyrkiet er blevet køligere efter sagen om løsladelsen af den mand, der mistænkes for drabsforsøg på forfatter Lars Hedegaard.

- Der er intet, der tyder på, at antallet af konflikter er faldende. Det mønster, udenrigstjenesten skal fungere i, er kompliceret og i rivende udvikling. Udenrigstjenesten er - også i omfang - blevet begrænset. Det stiller jo endnu højere krav, siger Folketingets formand og tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) til Berlingske.

Han kalder de seneste års nedskæringer i udenrigstjenestens personale "bekymrende voldsom".

Ifølge Berlingske var 399 personer sidste år udsendt på danske ambassader. Til sammenligning var der 633 danskere rundt omkring på ambassaderne i 1997

Samtidig skar Finansministeriet sidste år i det tillæg, som diplomater får i kompensation for at blive sendt til udlandet.

Den tidligere Venstre-udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen kritiserer nedskæringerne.

- Ser man på, hvad der sker i vores eget nærområde, hvor situationen er blevet vendt fuldstændig op og ned, så er det jo direkte uklogt, at vi eksempelvis har skåret ned på tilstedeværelsen af danske diplomater i de baltiske lande og i Rusland. Vi kan jo ikke nøjes med en ambassadør og nogle studentermedhjælpere sådanne steder, siger han til avisen.

Også de tidligere udenrigsministre Lene Espersen (K) og Niels Helveg Petersen (R) advarer mod en svækket udenrigstjeneste.

Den nuværende mand på posten, Martin Lidegaard (R), påpeger, at også Udenrigsministeriet må "holde for" i sparetider.

/ritzau/