Tiltalte får dom seks uger hurtigere end i 2010

Skrevet af admin

26/11/2013

Mest læste i dag

Der går nu i gennemsnit knap fire måneder, fra anklagemyndigheden rejser tiltale i en straffesag, til den tiltalte får sin dom i byretten.

Det er næsten seks uger hurtigere end i 2010, hvor sagsbehandlingstiden var længst, viser nye tal for årets ni første måneder fra Domstolsstyrelsen. Der er dog stadig plads til forbedring, mener Charlotte Münter, direktør i Domstolsstyrelsen.

- På nogle områder er vi ved at nå dertil, at vi har realiseret vores mål om korte sagsbehandlingstider. På andre områder skal vi stadig finde veje og indsatser til en tilfredsstillende sagsbehandlingstid, siger Charlotte Münter i en pressemeddelelse.

Stadig færre privatpersoner og virksomheder anlægger civile sager ved byretten, og det hjælper på sagsbunkerne. I dag er 85 procent af de civile sager afgjort inden et år.

- Sagsbehandlingstiden for civile sager har igennem flere år været domstolenes akilleshæl, men også her går det den rigtige vej, siger Charlotte Münter.

- De civile sager har været et af de helt store fokusområder ved Danmarks Domstole i 2013, og vi forventer, at resultaterne vil afspejle sig i statistikkerne de næste år, siger Charlotte Münter.

Hvis en tiltalt nægter sig skyldig, og anklageren kræver under fire års fængsel, så behandles sagen som en såkaldt domsmandssag uden nævninge. Disse sager tager i snit knap fire måneder.

Har den tiltalte tilstået, falder dommen i gennemsnit på under tre måneder, to måneder hurtigere end i 2010, hvilket er en forbedring på over 40 procent.

For borgere, der bliver idømt en bøde, går processen også hurtigere end tidligere. En forenkling på området, indført i efteråret 2011, har mere end halveret den tid, det tager at behandle en bødesag ved byretten.

Mens sagsbehandlingstiden ved byretterne er faldet i 2013, steg den i de to landsretter på stort set alle sagsområder.

Efter domstolsreformen i 2007 begynder alle sager i udgangspunktet i byretten med mulighed for at anke til landsretten.

Danmarks Domstole behandlede i årets ni første måneder flere end 550.000 straffe-, foged, skifte- og civile sager.

/ritzau/