Tørlagt von Trier kan have lavet sin sidste film

admin

|

29/11/2014

Dagens topnyheder

Flere af Lars von Triers film er blevet til i en rus.

Under skrivning af sine manuskripter har instruktøren hensat sig i en særlig tilstand ved at drikke en flaske vodka om dagen og indtage et "euforiserende stof", skriver Politiken.

Sådan har von Trier skaffet sig adgang til "parallelverdenen", en særlig tilstand, hvor idéerne opstår.

Men nu er det imidlertid slut med at beruse sig, og Lars von Trier frygter, at han derfor også er løbet tør som kunstner og kun kan lave "lortefilm".

- Jeg ved ikke, om jeg kan lave flere film. Og det plager mig, siger den 58-årige filminstruktør til Politiken.

Det er von Triers første interview, siden han for tre år siden tog mundkurv på oven på skandalen, der fulgte det tumultariske pressemøde i Cannes i 2011, hvor han sagde, at han forstod Adolf Hitler.

Han måtte vælge mellem mennesket Lars Trier og instruktøren Lars von Trier. Og foreløbig har "Lars Trier fået hovedstolen", som han siger.

Nu gælder det om at holde sig i live ved at afstå fra alle rusmidler, og derfor tror han ikke, at han formår at holde det kunstneriske niveau, han forlanger af sig selv. For, som han siger:

- Ingen kreativ udfoldelse af kunstnerisk værdi er nogensinde blevet udført af forhenværende drankere og narkomaner, siger von Trier til Politiken.

Manuskriptet til filmen 'Dogville' skrev han i en rus på 12 døgn. Kun hans seneste film 'Nymphomaniac' er skrevet i ædru tilstand. Og det tog ham halvandet år. Men søndag har Trier været ædru i 90 dage og er hver dag gået til møde hos Anonyme Alkoholikere.

Selv om han ikke vil anbefale alkohol eller andre rusmidler til nogen, fortryder han ikke, at han selv brugte dem, fortæller instruktøren til Politiken.

/ritzau/