Tre millioner afghanere i Iran kan søge mod EU

Skrevet af admin

14/03/2016

Dagens topnyheder

Omkring tre millioner afghanske flygtninge befinder sig i øjeblikket i Iran. Og på europæisk plan er der ifølge EU-diplomater stigende bekymring for, at afghanerne i Iran vil slutte sig til strømmen af flygtninge og migranter for at søge bedre vilkår i Europa.

Derfor stiger tidspresset nu for at få Iran til at sikre afghanerne forhold, der kan holde dem i Iran frem for at bryde op og søge mod Europa.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, tager 16. april til Iran med et mindre hold af EU-kommissærer. Efter Irans accept af at begrænse atom-produktionen til gengæld for annullering af sanktioner skal de forhandle om, hvordan samarbejdet kan udvides.

Det siger hun forud for et møde mandag i Bruxelles for EU-landenes udenrigsministre. Her bliver Iran-spørgsmålet lagt foran blandt andre den danske udenrigsminister Kristian Jensen (V):

- Vi vil diskutere med udenrigsministrene på hvilke områder, vi skal genoptage fuldt samarbejde med Iran, og hvordan vi kan finde veje til at samarbejde bilateralt med Iran, siger Federica Mogherini forud for mødet.

Ifølge kilder i Bruxelles med indsigt i forhandlingerne har det økonomisk pressede Iran dog et stort ønske om at tale øget handel og salg af olie med de europæiske lande.

Til gengæld har Iran så indvilget i at tage spørgsmålet om de afghanske flygtninge og migranter op, når delegationen fra EU kommer på besøg.

Nogle af afghanerne har været i Iran i 30 år, og dermed er anden generation allerede kommet til.

Ifølge EU-diplomater, som besøgte Teheran i februar, har en stor del af afghanerne ifølge de iranske myndigheder adgang til skoler og universiteter i landet. Men EU vil presse på for, at de alle sikres forhold, som kan holde dem i Iran.

Atomaftalen i juli i sidste år har skabt optimisme i forhold til en ny begyndelse, men forholdet er skrøbeligt.

Trods trusler om diplomatiske sanktioner fra USA fulgte Irans Revolutionsgarde i sidste uge militærøvelser op med angiveligt at affyre to ballistiske missiler. Missilerne er designet til at kunne ramme Israel, rapporterede iranske nyhedsbureauer onsdag.

Udenrigsminister Kristian Jensen besøgte selv Iran i januar, og han betegner Iran som et land, der har bevæget sig fra at være isoleret til i stadig højere grad at være engageret i omverdenen. Men også negativt engageret i konflikterne i Syrien og Yemen.

- Jeg tog spørgsmålet omkring flygtninge og migration op, da jeg var i Teheran i januar. Det er en dialog, vi har gang i, og jeg håber, at vi kan gøre mere for at holde flygtninge i Iran, siger Kristian Jensen.

Han ser tegn på, at valget i Iran vil munde ud i et mere reformivrigt parlament, hvilket kan gøre det lettere at påvirket landet i vestlig retning.

/ritzau/