Tre Røde Kors-gidsler frigivet i Syrien

Skrevet af admin

14/10/2013

Mest læste i dag

Tre af de i alt seks nødhjælpsarbejdere fra Den Internationale Komité for Røde Kors (ICRC), der søndag blev bortført i det nordvestlige Syrien, er blevet frigivet.

Sammen med dem er en kollega fra søsterorganisationen Røde Halvmåne også blevet sat på fri fod igen, oplyser ICRC.

- Tre ICRC-kolleger og en frivillig fra Røde Halvmåne er blevet løsladt og er i sikkerhed og i god behold. Vi venter på yderligere oplysninger om de tre andre kolleger, siger talsmand for ICRC, Ewan Watson, til nyhedsbureauet AFP.

Nationaliteten på de involverede kendes endnu ikke.

Ifølge aktivistgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder er det organisationen Den Islamiske Stat Irak og Levanten, der repræsenterer fanatiske islamister, som står bag søndagens bortførelse.

Statsejede medier i Syrien rapporterede om bortførelsen tidligt søndag, hvor det blev beskrevet, at bevæbnede folk bortførte medarbejderne efter at have skudt imod deres køretøjer.

Det statslige nyhedsbureau Sana berettede, at bortførerne blokerede vejen for Røde Kors' køretøjer, skød imod konvojen, pågreb medarbejderne og førte dem til et ukendt sted.

Bortførerne blev af Sana beskrevet som "terrorister". En beskrivelse, som ofte bruges om oprørsgrupper, der bekæmper præsident Bashar al-Assads regime.

Røde Kors har endnu ikke bekræftet, at der blev affyret skud under bortførelsen. Men organisationens køretøjer er forsvundet.

På trods af episoden, som understreger risiciene for hjælpearbejdere i Syrien, sværger ICRC at fortsætte med at arbejde i det krigshærgede land.

- Vi er fuldt ud indstillet på at støtte den syriske befolkning i denne vanskelige stund, sagde Ewan Watson tidligere til schweizisk radio, hvor han dog også lovede, at hjælpeorganisationen vil gennemgå deres sikkerhedsprocedurer.

- Vi har ikke nogen intentioner om at stoppe vores aktiviteter i Syrien, men selvfølgelig får denne situation os til at reflektere og tage et nærmere kig på vores operationer.

- For i sidste ende vil vi ikke kunne hjælpe den syriske befolkning, hvis vi ikke kan give vores personale sikkerhed, fortsatte han.

Bortførelser er blevet en større og større del af hverdagen under den mere end to og et halvt år lange borgerkrig i Syrien, hvor mere end 100.000 personer har mistet livet.

/ritzau/AFP