Trist nyt til disse danskere: Flere populære skisportssteder bukker under

20/09/2023 12:02

Emil Martesen

Nyheder
Foto: Privat
Foto: Privat
Der er ikke meget at skrive hjem om.

Mest læste i dag

Det er ingens næse, at verden befinder sig i en tid, hvor klimaforandringerne sætter sit tydelige præg på vores planet.

Og hvis danskerne ikke tog det alvorligt i forvejen, så viser klimaforandringerne endnu engang prøver på, hvorfor det skal tages seriøst.

Skisportsstederne står nemlig ansigt til ansigt en udfordring af hidtil uset størrelse.

Den globale opvarmning, som forventes at nå to grader inden for de næste 40 år, har allerede haft dybtgående konsekvenser for skisportsstederne, hvor flere nu må bukke under for naturens ubønhørlige kræfter.

Det skriver TV 2.

I den idylliske franske by La Sambuy, beliggende nær det majestætiske Mont Blanc, har man måttet tage den tunge beslutning at lukke det familiedrevne skisportssted permanent.

Borgmester Jacques Dalex lægger heller ikke skjul på, at skisæsonen er skrumpet fra flere måneder til blot få uger:

"Før havde vi praktisk talt sne fra 1. december til 30. marts. Sidste vinter var der dog kun fire ugers sne, og selv dengang var der ikke meget af det," siger han med en tydelig bekymring i stemmen i et interview med CNN.

Denne dystre virkelighed understøttes af en nylig rapport offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change, der påpeger, at over halvdelen af de undersøgte skisportssteder i Europa står over for 'en meget høj sneforsyningsrisiko' ved en global opvarmning på to grader.

TV 2s meteorolog Andreas Nyholm forudser, at denne realitet vil indtræffe inden for få årtier, med særligt de lavtliggende områder bliver hårdt ramt.

Skientusiasten Viktor Praud har allerede mærket konsekvenserne på egen krop:

"Vi oplevede for nogle år siden at komme til Wagrain, hvor sneen var ubrugelig. Derfor måtte vi søge op i bjergene og tage liften ned", fortæller han til TV 2.

Og for at undgå lignende skuffelser, har højden nu fået en central plads i hans kriterier for valg af skiferiedestination.