Tysk og dansk bekymring over Ukraine

Skrevet af admin

07/04/2014

Mest læste i dag

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og hans tyske kollega, Frank-Walter Steinmeier, maner til besindighed trods de nye uroligheder i det østlige Ukraine, hvor prorussiske demonstranter har besat offentlige bygninger i flere byer.

På et fælles pressemøde i Berlin understreger de to udenrigsministre, at det er usikkert, hvad der præcis sker i Ukraine lige nu.

- Jeg er ikke helt klar over endnu, hvad der er hændt i det østlige Ukraine.

- Da de første meldinger kom lørdag og søndag var det også mit indtryk, at det var en større koordineret provokation eller sågar et forsøg på at destabilisere situation, siger Steinmeier.

Han tilføjer dog, at det nu ser ud til, at der er tale om to besættelser, og at der ikke giver grund til en ny politisk kurs fra Vesten.

- Det er endnu ikke en komplet ændring af situationen. Derfor er det også indtil nu en situation, hvor vi skal videreføre vores politik, siger Steinmeier

Også Martin Lidegaard mener, "at det er uklart, hvad der præcist foregår i det østlige Ukraine."

Til et spørgsmål om, hvorvidt Rusland er en ven eller fjende for EU, siger den danske udenrigsminister, at konflikten er meget kompliceret.

- Vi skal passe på, at vi ikke bruger sproglige vendinger, som kan forværre konflikten frem for det modsatte, siger Lidegaard og fortsætter:

- Det er svært at opfatte Rusland som en partner med de nuværende handlinger på Krim, men ambitionen er selvfølgelig, at de bliver det.

Frank-Walter Steinmeier understreger også, at der er behov for en politisk og diplomatisk løsning. Både når det gælder forholdet til Rusland og situationen i Ukraine.

- Vi håber, at de begivenheder, vi har set i Ukraine hen over weekenden, ikke er tegn på ny ustabilitet. Det har landet bestemt ikke brug for, fortsætter han.

Martin Lidegaards besøg i Berlin kommer forud for en officiel rejse til Moldova og Georgien.

To tidligere Sovjet-lande, som i lighed med Ukraine har store prorussiske mindretal, der ønsker tættere tilknytning til Moskva, mens regeringerne rykker tættere på EU og Vesten.

/ritzau/