En 43-årig dansk forretningsmand mistænkes af de tyske myndigheder for at have svindlet med moms for næsten en kvart milliard kroner.
Betjente fra Bagmandspolitiet har tirsdag morgen anholdt manden, som derefter er blevet fremstillet i et grundlovsforhør i København og varetægtsfængslet til snarlig udlevering til Tyskland.
- Han samtykker i at lade sig udlevere, siger senioranklager Kjeld Johansen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Søik.
Det er anklagemyndigheden i Augsburg, som har begæret den 43-årige dansker udleveret til straffesagen.
Der er tale om en såkaldt momskarrusel. Samlet løber sagen op i cirka 150 millioner euro, altså cirka 1,1 milliarder kroner.
Men den 43-årige dansker beskyldes altså kun for at have deltaget i en del af den påståede omfattende kriminalitet, som myndigheder i både Tyskland og Holland har optrævlet i det, som kaldes "Operation Vertigo".
De har fået støtte fra EU's politisamarbejde Europol samt Eurojust, som er samarbejdet mellem EU-landenes anklagemyndigheder. I alt er ni personer anholdt og 26 adresser ransaget. I Danmark er der foretaget fem ransagninger.
Under efterforskningen har flere lande og områder været involveret, herunder Spanien, Storbritannien, Belgien, Cypern, Irland, Luxembourg, Gibraltar, Ukraine og altså også Danmark.
Det er ikke første gang, at tyske myndigheder beder kolleger i Danmark om at anholde mænd i sager om alvorlig økonomisk kriminalitet.
I foråret 2013 blev en direktør således anholdt i en sag, hvor anklagemyndigheden i Kiel mente, at han havde begået momssvig for cirka 38 millioner kroner. Han protesterede ihærdigt imod udlevering, men det nyttede ikke.
Og samme år blev en direktør anholdt, da han gemte sig i et sommerhus nær Roskilde.
Han havde været et dyrt bekendtskab for de offentlige kasser i såvel Danmark som Tyskland.
I forbindelse med handler med playstations og mobiltelefoner afregnede han ikke moms for i alt cirka 80 millioner kroner.
I en straffesag i Københavns Byret tilstod han kriminaliteten og blev idømt fængsel i fire år og seks måneder.
/ritzau/