Tysklands rolle som EU's vækstlokomotiv er truet

Skrevet af admin

15/08/2014

Mest læste i dag

Det er ikke kun dårlige nyheder for Tyskland, at landets bruttonationalprodukt faldt med 0,2 procent i andet kvartal - det er også en negativ nyhed for den økonomiske situation i hele EU.

Den seneste tid har Tysklands økonomi, som stolte tyske politikere har kaldt EU's "vækstlokomotiv" og "anker af stabilitet", været ramt af en byge af dårlige nyheder, der har overrasket analytikerne.

Det største chok kom torsdag med offentliggørelsen af 0,2 procents faldet i landets BNP.

- Den eufori, vi har set - forestillingen om at den tyske økonomi boomer - er simpelthen malplaceret, siger Marcel Fratzcher, direktør for det økonomiske institut DIW i Berlin.

Analytikerne har flere bud på, hvorfor økonomien pludselig skranter. Forholdet til Rusland som følge af situationen i Ukraine får en del af skylden, men analytikere peger på, at sanktionerne er så nye, at faldet i BNP ikke kan tilskrives den russiske fejde alene.

Derimod nævnes forbundskansler Angela Merkels pludselige afstandtagen fra atomkraft efter Fukushima-katastrofen i Japan og hendes skub mod vedvarende energi som en del af årsagen.

En nylig gennemgang af lovgivningen for vedvarende energi har ikke afhjulpet usikkerheden omkring den fremtidige politik på området eller frygten for, at Tyskland skal blive mindre konkurrencedygtig på området.

- Energitunge industrier har især mistet tilliden til Tyskland som et fremtidigt erhvervsområde. Det er et kæmpe problem, som vil være en stor byrde for den tyske industri de næste år, vurderer Thomas Mayer, en tidligere cheføkonom i Deutsche Bank.

Selvom forholdet til Rusland ikke vurderes at have spillet en stor rolle for andet kvartals resultat, er analytikerne enige om, at sanktionskrigen vil være med til at trække Tysklands økonomi yderligere ned de kommende kvartaler.

Tyskland tager sig dog fortsat godt ud sammenlignet med eurozonens næststørste økonomi, Frankrig, hvis underskud på de offentlige finanser vil overstige de tre procent, som EU tillader.

/ritzau/Reuters