Udkantsforening om lægemangel: Uddan nogle flere læger

Skrevet af admin

15/10/2014

Mest læste i dag

Det er nødvendigt at uddanne flere læger, og Danmark bør være bedre til at tiltrække udenlandske læger, hvis folk i yderområderne fortsat skal have mulighed for at komme til læge.

Sådan lyder meldingen fra Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark, efter at foreningen Yngre Læger har offentliggjort en ny prognose, der viser, at der om 20 år vil mangle 5500 læger.

- Lægemangel er en problemstilling, som vi allerede kender til. Det er svært at tiltrække læger, så snart man kommer ud fra de større byer, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

- Men der er tilsyneladende et større underskud på vej, end jeg lige var klar over, så der må handles nu. Vi kan ikke have, at halvdelen af befolkningen ikke kan få adgang til lægehjælp, siger han til Ritzau.

Landdistrikternes Fællesråd mener, at det først og fremmest er på uddannelsesområdet, der skal sættes ind på.

- Hvis vi ser på det i et 20-årigt perspektiv, så har man mulighed for at nå at handle og ændre på optaget, så der kan blive uddannet flere læger, siger Steffen Damsgaard og tilføjer:

- Her bør man kunne nå nogle tiltag. Alt andet vil være tåbeligt, når man har så mange år at gøre med.

Prognosen fra Yngre Læger vækker også bekymring hos foreningen Landsbyerne i Danmark.

- En mangel på 4000-5000 læger vil først og fremmest ramme yderområderne, som i forvejen har svært ved at tiltrække læger, så det er vigtigt at sætte ind nu, siger formand Carsten Abild.

Ud over at uddanne flere læger kan det på den korte bane være en løsning at tiltrække flere udenlandske læger, mener Steffen Damsgaard fra Landdistrikternes Fællesråd.

I Esbjerg Kommune lavede man for eksempel i sommer en målrettet indsats, hvor man endte med at ansætte syv læger fra blandt andet Portugal og Spanien.

- Udenlandske læger kan også være med til at udfylde nogle af hullerne, men der er det vigtigt, at man tænker sig om, og at de pågældende læger har en kulturel og sproglig forståelse, som svarer til os selv her i landet, siger han.

- Men det er en mulighed, som er bestemt er værd at arbejde videre med, siger han.

Landdistrikternes formand peger derudover på, at der kan gøres mere for at gøre det attraktivt for læger at flytte til yderområderne. Det kan blandt andet være en god idé at lave flere lægehuse, hvor flere kan dele en praksis.

/ritzau/