Uforklarligt lys i rummet: Forskere peger på intelligent liv som eneste mulighed

Skrevet af Morten Larsen

16/10/2015

Dagens topnyheder

Over mælkevejen svæver der en mystisk stjerne, der for alvor har fået rumforskere til at tale om rumvæsener.

Selve stjernen – der indtil videre må nøjes med det lidt tørre navn KIC 8462852 - er usynlig for det blotte øje, men som kommer til syne, hvis man kigger gennem rumteleskopet Kepler.

NASA's gigantiske teleskop har siden 2009 overvåget intet mindre end 150.000 stjerner ude i rummet, og i fire år har man haft et særlig øje til KIC 8462852, der i kraft af noget uforklarligt lys skiller sig ud fra mængden.

- Vi har aldrig set en lignende stjerne, siger Tabetha Boyajian fra det anerkendte Yale University.

Læs også: Tidligere ansat i USA's luftvåben: 'Øgler bortførte og misbrugte mig som sexslave på månen'

Et særligt lysmønster kan ses omkring KIC 8462852, og til The Atlantic forklarer Tabetha Boyajian, at forskerne til at begynde med troede, at en teknisk fejl på teleskopet var den naturlige forklaring på det mystiske lys.

- Det var totalt mærkeligt, siger Tabetha Boyajian.

Teleskopet virkede dog fint, og da de efterfølgende teorier heller ikke viste sig at holde vand, søgte Tabetha Boyajian hjælp hos rumforsker Jason Wright fra Penn State University.

- Da hun viste mig dataene, blev jeg fascineret af, hvor vanvittigt det så ud, siger Jason Wright, der sammen med andre forskere har kommet frem til en ny teori.

De mener, at der rundt om stjernen kredser en 'sværm af megastrukturer' – muligvis enorme solpaneler bygget af rumvæsener med det formål at udvinde energi.

- Rumvæsener bør altid være den teori, som man til allersidst overvejer, men det her lignede noget, man kan forvente, at en fremmed civilisation ville bygge, siger Jason Wright.

Tabetha Boyajian og Jason Wright vil nu forsøge at rette en megastor radioparabol mod den mystiske stjerne, og forskerne håber, at de derved kan opfange radiobølger fra rumvæsenerne.

Dette forsøg kan tidligst ske i januar, så indtil da må vi væbne os med tålmodighed. 

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler: