Ukip-leder tror på valgsejr

admin

|

27/02/2015

Dagens topnyheder

Til tonerne af "I'm a Believer" indtog lederen af det britiske UK Independence Party (Ukip), Nigel Farage, podiet under partiets konference, der gik i gang fredag.

- Eksperterne siger, at vi vil få fire eller fem pladser, men jeg vil understrege, at vi er alvorlige udfordrere til at vinde fire eller fem pladser alene i denne kreds, siger Nigel Farage i sin tale.

Ukip-formanden stiller selv op i Kent-regionen, hvor også Margate ligger - den by, der huser Ukips partikonference i weekenden.

Partiet håber på en tilstrækkelig stor valgsejr ved parlamentsvalget i maj til at kunne støtte en konservativ mindretalsregering og gennemtrumfe en folkeafstemning om at træde ud af EU.

Men inden Nigel Farage og hans partifæller kan vinde stemmer nok til at sætte sig talrigt til rette i parlamentets stole, skal de først vinde over flere Ukip-medlemmers racistiske udtalelser, som tidligere er kommet frem, og ikke mindst skal de vinde over et britisk valgsystem, der ikke favoriserer de små partier.

Det EU- og indvandringsskeptiske parti havde et godt år i 2014, hvor det blev det største britiske parti i Europa-Parlamentet og fik to pladser i det britiske parlament.

Begge de to medlemmer af Underhuset var i forvejen valgt ind for det konservative regeringsparti, men hoppede af og sluttede sig til Ukip og blev siden genvalgt.

Da "Ukip-mania" var på sit højeste, stod partiet til 20 procents opbakning i meningsmålingerne. Men siden er det gået ned ad bakke.

I dag ligger Ukip omkring 11 procents opbakning fra vælgerne, og med kun lidt over to måneder til det britiske valg den 7. maj, er der ikke mange iagttagere, der deler partiets tro på et godt valgresultat.

Valgsystemet betyder nemlig, at det er vanskeligt for de små partier at bryde igennem. Det hjælper ikke at få mange stemmer og blive nummer to i valgkredsene - de skal vindes.

- Valgsystemet arbejder imod dem. Jeg tror, at vi får en stor debat om systemet efter valget, siger Jocelyn Evas, der er professor i samfundsvidenskab ved universitetet i Leeds.

/ritzau/AFP