Ukraine slår fast: Vi ved, hvor Putin er, men vi ønsker ham ikke død

30/05/2023 23:22

Mathias Madsen

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Selvom de ukrainske myndigheder angiveligt ved, hvor Vladimir Putin befinder sig i realtid, har de intet ønske om at snigmyrde ham.

Mest læste i dag

Det nærmer sig nu halvandet år siden, at russiske soldater krydsede grænsen til nabolandet Ukraine og startede den første krig i Europa siden Anden Verdenkrigs afslutning.

Siden er millioner af ukrainere blevet drevet på flugt til andre dele af Ukraine eller sågar nabolande som Polen og Rumænien, ligesom alt for mange både ukrainere og russere har mistet livet i de blodige kampe, der primært finder sted i det østlige og sydøstlige Ukraine.

Kampene udkæmpes fortsat hver eneste dag, og de fleste vestlige lande har fordømt krigen og Ruslands handlinger, og rigtig mange mener, at krigen primært er Ruslands præsident, Vladimir Putins, ide og skyld.

Han styrer nemlig Rusland nærmere som et diktatur end et demokrati, og hans mening vægter altså utrolig højt i den russiske regering.

Mange tror derfor også, at krigen kunne nå sin afslutning hurtigere, hvis Putin ikke var her længere, og det er derfor oplagt at overveje, om Ukraine eller nogle af landets allierede - for eksempel USA - kunne finde på at snigmyrde Putin i håbet om at gøre en ende på krigen.

Indtil nu har mange spekuleret i, om det overhovedet kan lade sig gøre, da Putin er yderst godt beskyttet og gemt af vejen, men ifølge TV2 har Andrij Jusov, der er talsmand for det ukrainske militær, i et interview med Kyiv Post udtalt, at ukrainerne og flere af deres allierede ved præcis, hvor Putin befinder sig.

"Denne information er kendt af os og vores partnere og bliver ofte monitoreret i realtid," har han således udtalt og uddybet, at det altså er et bevidst valg, at man ikke har forsøgt at snigmyrde den russiske præsident.

Ifølge Jusov er Ukraine nemlig en "civiliseret stat," som ønsker at retsforfølge Putin ved Den Internationale Straffedomstol i Haag i stedet for at snigmyrde ham.

Det samme ønsker Ukraine desuden for Jevgenij Prigozjin, som er chef for Ruslands berygtede Wagner-gruppe, og som ifølge ukrainske efterretninger er dårligt beskyttet sammenlignet med resten af den russiske magtelite.

Faktisk er han ifølge Jusov "måske den mest frie blandt den russiske magtelite," men Ukraine har altså bevidst valgt ikke at forsøge at snigmyrde hverken ham, Putin eller andre højtstående russere.